Vek harmonike

25. Internacionalni festival umetnika harmonike koji je od 2. do 11. novembra 2016. godine održan u Kragujevcu i Beogradu. Slušaćete snimak sa koncerta kineske harmonikašice Jianan Tian, zabeležen u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Jianan Tian rođena je 1994. godine, a počela je da svira sa pet godina u saradnji sa profesorom Ćao Ksiaokingom, kod koga je i sada student na Konzervatorijumu u Pekingu. Njen muzički kvalitet odavno je prepoznat od strane stručne javnosti, ali i publike, pa je čest gost na koncertima i festivalima širom sveta. Na dosadašnjim takmičenjima osvojila je čak 31 prvo mesto kao izvođač, a osvajala je nagrade i za originalne kompozicije. Njena poslednja kompozicija za kamerni ansambl Memento nagrađena je specijalnom nagradom na jednom od najvećih kineskih takmičenja kompozitora.

Internacionalni festival umetnika harmonike visoko se kotira u stručnim krugovima, pre svega zbog toga što tokom festivala koncerte priređuju pobednici međunarodnih takmičenja u protekloj godini. Po rečima Miljana Bjeletića, našeg eminentnog harmonikaša i pedagoga iz Kragujevca, jedinstvenost ove manifestacije se ogleda i u tome što tokom svakog izdanja festivala, neki od čuvenih svetskih umetnika i pedagoga rade sa našim učenicima iz Muzičke škole i studentima Filološko umetničkog fakulteta.

Urednica emisije Marija Vuković

broj komentara 0 pošalji komentar