Umetnost sviranja čembala

U petoj emisiji ciklusa posvećenog didaktičkom traktatu Fransoa Kuprena čućete dela ovog autora kao i Žozef-Nikola-Pankrasa Rojea.

Kupren je svoju Drugu svesku komada za čembalo objavio 1717. godine, odnosno četiri godine nakon prvog toma, a samo nekoliko meseci nakon prvog izdanja traktata Umetnost sviranja čembala. Kako je iste godine usledilo i drugo izdanje traktata, u njemu je Kupren priložio i uputstva za izvođenje pojedinih komada iz ove sveske koji su kod savremenika izazivali nedoumice u vezi sa interpretacijom. Šesta svita sastavljena je od osam komada, a otvara je kompozicija Žeteoci. Posebnu pažnju izaziva rondo na mestu petog komada, pod naslovom Tajanstvene barikade, koji je paradigmatičan primer takozvanog „stila brize. Ovaj stil, čiji bi se naziv mogao prevesti kao „razlomljen izraz, bogat je apođaturama i drugim efektima u fakturi kojima su francuski čembalisti podražavali idiom sviranja na lauti. Naslov ovog komada i sam je obavijen velom misterije, te su prisutna brojna tumačenja, od istorijskih, koji referiraju na žargon i svakodnevicu aristokratskog miljea, preko onih koji u naslovu vide referencu na određene harmonske postupke, sve do metafizičkih tumačenja koja u komadu vide svojevrsnu sliku niza dualističkih opozicija. Reč je, takođe, o jednom od najpopularnijih Kuprenovih komada uopšte, koji je naročito u poslednje četiri decenije bio predmet brojnih obrada u sferi umetničke, ali i popularne muzike.

Tokom tridesetih i četrdesetih godina 18. veka Žozef-Nikola-Pankras Roje, kao direktor muzike u pariskoj operi i nadzornik muzičkog obrazovanja prestolonaslednika, zauzimao je jedan od najuticajnijih položaja u muzičkom životu francuske prestonice. Ovaj francuski autor rođen u Torinu 1705. godine, a svoju slavu stekao je prvenstveno kao kompozitor opera. Prva svesku komada za čembalo, koju je objavio 1746. godine, sadrži 14 kompozicija, od kojih najveći broj čine karakterni komadi, dok pojedini predstavljaju transkripcije njegove scenske muzike. U emisiji ćete čuti izbor od osam komada iz ove zbirke, uključujući i završni, Skitski marš u izvođenju Kristofa Rusea.

Autor Srđan Atanasovski



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара