Imaginarni pejzaži

U večerašnjoj emisiji slušaćemo odabrane numere sa albuma „Minule slave” Geira Jensena poznatijeg kao Biosfera, koji je objavljen prošle godine za produkcijsku kuću Smoltaun Supersaund (Smalltown Supersound).

Ovo je dvanaesti album jednog od najpoznatijh ambijentalnih i eksperimentalnih muzičara današnjice. Jensen već više od 30 godina stvara svoj zvučni svet, sastavljen od pažljivo odabranog, asketski sprovedenog i umetnički originalnog odnosa spram semplova ploča, snimaka prirodnih fenomena i elektronskih matrica.

Na omotu albuma Minule slave koji je objavio posle petogodišnje pauze, nalazi se fotografija jermenske devojke koju je oko 1900-te godine napravio Sergej Prokudin-Gorski, jedan od pionira fotografije u boji koja je realizovana uz pomoć tri različita sloja stakla. Ove fotografije izgledaju vrlo savremeno, kao da su napravljene uz pomoć telefona i provučene kroz instagram filtere, te u neku ruku Jensen pokušava da i u zvučnom preznačenju postigne sličan efekat: prošlost koja zvuči kao da je danas nastala, ali istovremeno zadržava nešto od neuhvatljivosti i onostranosti onoga što više ne postoji i nemoguće ga je rekonstruisati. Zbog toga je gotovo celokupan materijal za numere izveden iz snimaka poljske i ukrajinske narodne muzike, iz 30-ih i 40-ih godina.

Takođe, tu je i softver Argeifontova Lira koji je razvio umetnik Akira Rable, koji se bazira na apstraktnim odnosima pečeva i korišćenju estetike slučaja. Na 17 trekova ovog albuma pojavljuju se fine teksture, dron pasaži i odbljesci modifikovanih ljudskih glasova, koji čine nebičnu „opsednutu” atmosferu udaljene lepote i izgubljenog vremena. Sam Jensen je album Minule slave opisao kao introvertnu muziku koju je najbolje slušati u samoći.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи