Refleksije

Dino Bucati i Giro d'Italia

U emisiji REFLEKSIJE možete slušati eseje Dina Bucatija „Sirotani vremenskog limita” i „Nikada neće zamreti legenda o biciklu” koji su objavljeni u knjizi Dino Buzzati al Giro d'Italia.

Kada se piše o biciklizmu najčešće se u prvi plan stavljaju bol i sposobnost takmičara da se taj bol izdrži. Nema ničega netačnog u takvom pogledu na ovaj sport, naročito kada su u pitanju tri Grand Toura (Italija, Francuska, Španija) koji se održavaju tokom kalendarske godine. Svaki od njih traje tačno 23 dana, ima 21 etapu, više od 2000 kilometara, a poredak u generalnom plasmanu se uvek odlučuje u Alpima, Pirinejima ili Dolomitima. Međutim, pitanje i dalje ostaje: da li ovaj sport nudi još nešto osim slavljenja ljudske sposobnosti da se izdrže različite nedaće?

Čuveni italijanski književnik Dino Bucati je 1949. godine izveštavao za Corriere della Sera sa 32. Gira. Značaj njegovih eseja, koji se sada prvi put pojavljuju u prevodu na srpski jezik, ne nalazi se samo u književnom transponovanju legendarnog rivalstva između Fausta Kopija i Đina Bartalija, već u njihovom ukazivanju na lepotu biciklizma koju bol i patnja čine nevidljivim za obične gledaoce.

S italijanskog preveo: Dejan Ilić.

Urednici: Sanja Kunjadić i Nemanja Mitrović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво