Umetnost intepretacije

Predstavićemo francuskog flautistu Filipa Bernoa, koji će izvesti Koncert za flautu i orkestar u Ge-duru Volfganga Amadeusa Mocarta.

Filip Berno je rođen u Kolmaru 1960. godine gde je započeo muzičko obrazovanje. Upisao je Pariski konzervatorijum koji je završio sa najvišom ocenom, takozanom prvom nagradom, da bi odmah potom sa samo 23 godine dobio angažman kao prvi flautista Lionske nacionalne opere. Godine 1987, pobedio je na Međunarodnom takmičenju Žan-Pjer Rampal, što mu je omogućilo da razvije karijeru soliste i kamernog muzičara. Do sada je nastupao sa dirigentima poptu Semjona Bičkova, Džona Eliota Gardinera, Lorina Mazela, Kenta Nagana, Tona Kopmana i drugih na prestižnim svetskim koncertnim podijumima i festivalima. U diskografskoj karijeri objavio je preko 20 izdanja za kuće Harmonija Mundi, I-Em-Aj, a njegove interpretacije dela savremenih francuskih kompozitora zajedno sa pijanistom Aleksandrom Toroom dobijale su priznanja Dijapazon d’Or. Filip Berno trenutno deluje kao profesor kamerne muzike i flaute na Pariskom konzervatorijumu.

Od 1994. godine, Berno se bavi i dirigovanjem, a na nagovor Džona Eliota Gardinera osnovao je ansambl „Virtuozi Lionske opere“. Do sada je rukovodio vodećim svetskim kamernim orkestrima sa uspehom, postižući stilski izbalansirane interpretacije na tragu istorijski informisane prakse što ćete čuti i u njegovom izvođenju Mocartovog koncerta u Ge duru.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи