Stereorama – Ponoćni koncert

U Ponoćnom koncertu Stereorame slušaćemo muziku za različite ansamble kompozitora Malkolma Arnolda, Džona Gardnera, Volfganga Amadeusa Mocarta i Edvarda Elgara.

Članovi Ingliš bras ansambla izvešće Prvi kvintet za limene duvače Malkolma Arnolda i Sonatu sekolare Džona Gardnera (sa orguljašem Džordžom Skotom). Čućemo zatim Kvintet za hornu, violinu, dve viole i violončelo, Volfganga Amadeusa Mocarta, u Kehelovom popisu pod brojem 407. To je prvo delo komponovano za austrijskog virtuoza Ignjaca Jozefa Lojtgeba (1782. godine), kojeg je Mocart upoznao još u Salcburgu, a zatim su u približno isto vreme obojica prešli u Beč. Visoki tehnički i muzički zahtevi Mocartove partiture (još ako se ima u vidu da se tada svirala takozvana prirodna horna, bez ventila) govore da se u Lojtgebovom slučaju radilo o prvoklasnom virtuozu svetskog formata. U gudačkom delu kvinteta, pored jedne violine i čela, zastupljene su čak dve viole, koje su, pored horne, odgovorne za tamniju ali i topliju zvučnu obojenost ansambla. Tonalitet Kvinteta je Es-dur, a sviraće ga hornista Džon Berouz i članovi kvarteta Fajn arts.

Ponoćni koncert Stereorame završićemo muzikom za gudače. U izvođenju članova orkestra Simfonija iz Londona pod upravom Džona Barbirolija slušaćemo kratku Serenadu u e-molu Edvarda Elgara, njegov opus 20 iz 1892. godine.



Autor: Zoran Stojović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво