Refleksije

Kristofer Finsk: Mesto prijateljstva

U ciklusu REFLEKSIJE možete slušati tekst Kristofera Finska „Mesto prijateljstva: Moris Blanšo i Rober Antelm”.

Mesto prijateljstva” Kristofer Finsk započinje razmatranjem kratkog Blanšoovog teksta „U nadziranoj noći” koji je posvećen Roberu Antelmu. Poredeći ovaj tekst sa ”L' amitié” posvećenim Žoržu Bataju, Finsk ispituje status prijateljstva u delu Morisa Blanšoa, ali i vezu između prijateljstva i pisanja. Blanšoovo razumevanje prijateljstva biće povezano sa rečenicom koja se uvek iznova javlja u njegovim delima tout s'efface, tout doit s'effacer i koja se ne odnosi samo na neumitnu prirodu vremena, već prevashodno na prekid u vremenu koji ukida poredak uspostavljen logosom ili sećanjem. Blanšoova meditacija o neophodnosti koja leži u kretanju brisanja zapravo nas ne usmerava ka shvatanju pisanja kao neke vrste oživljavajuće figuracije, nego ka jednom novom osećanju odgovornosti koji se ne odnosi samo na prijateljstvo već i na potvrđivanje prava koje se odnosi na fikciju.

Kristofer Finsk je američki filozof i dekan Odeljenja za filozofiju, umetnost i kritičku misao u okviru The European Graduate School. Od 1981. do 2004. Finsk je predavao na State University of New York u Bingamtonu, a 2004. osnovao je Centar za modernu misao Univerziteta u Aberdinu.

Finsk važi za jednog od najuticajnih proučavalaca dela Martina Hajdegera i Morisa Blanšoa i do sada je objavio sledeće knjige: Last Steps: Maurice Blanchot’s Exilic Writing (2013), The Claim of Language: A Case for the Humanities (2004), Infant Figures: The Death of the Infans and Other Scenes of Origin (2000), Language and Relation: …that there is language (1996), i Heidegger: Thought and Historicity (1986). U pripremi se nalazi njegova knjiga o Filipu Laku-Labartu pod naslovom Phrase.

Sa engleskog prevela Tijana Tropin
Urednik Nemanja Mitrović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи