Iz arhive Radio Beograda

Emitujemo snimak koncerta koji je Soni Rolins održao 12. novembra 1974. godine na Beogradskom džez festivalu. U hali Pionir sa Rolinsom su nastupili Rufus Harli, sopran saksofonista i gajdaš, Jošiaki Masuo – gitara, Džin Perla – kontrabas i Dejvid Li – bubnjevi.

Ovo je bila prekretnica, kada je umesto dotadašnjih repriza Njuport festivala Dom omladine predstavio Beogradski džez festival. U najavi ovog događaja, u dnevnom listu Politika od 8. novembra pisalo je: „Umesto Njuport džez festivala, jednog od najčuvenijih te vrste u svetu, pred beogradskom publikom, u hali Pionir, od 12. do 15. novembra održaće se prvi Beogradski džez festival". Selektor Aleksandar Živković smatrao je da, po vrednostima koje će pružiti, Beogradski džez festival neće biti ni po čemu ispod dotadašnih repriza Njuporta, te da će programski biti internacionalniji, a time i zanimljiviji. Zapravo, tadašnji organizatori želeli su da reflektuju sva zbivanja u svetskom džezu umesto da budu samo jedna od ekspozitura na kojoj se prezentuju američki muzičari. Tako su, te 1974. godine, uz grupe iz Sjedinjenih Američkih Država nastupili i umetnici iz Čehoslovačke, Mađarske, Poljske, Nemačke i Jugoslavije.

U periodu priprema ovog festivala došlo je i do velikih prekretnica u sastavu i delovanju gradskih institucija. Organizacija Zajednica kulture Beograd odlučila je da nameni ozbiljna sredstva za festival, što je značilo i formiranje Programskog saveta od 26 članova, kojim je predsedavao kompozitor Vojislav Kostić.

Urednica Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво