Stereorama – Za klavir

U emisiji klavirske muzike slušaćemo kompozicije Morisa Ravela. Na početku ćemo čuti Igru vode koju će svirati Mihail Pletnjov, a potom slede: zbirka Ogledala, Koncert za levu ruku i Pavana za preminulu infantkinju.

Slavni Ravelov ciklus za klavir pod naslovom Ogledala nastao je tokom 1904. i 1905. godine. Posvećen je kolegama umetnicima, pesnicima, kritičarima i muzičarima okupljenim u grupi nazvanoj Apači ili Hulugani, kojoj se Ravel pridružio 1900. godine.

Ciklus sadrži sledećih pet komada: Noćni leptiri, Tužne ptice, Barka na okeanu, Alborada del grasioso i Dolina zvona. Treći i četvrti stav ciklusa Ravel je kasnije orkestrirao, dok je orkestraciju petog stava potpisao kompozitor poreklom iz Australije, Persi Grejndžer. Slušamo izvođenje pijaniste Vlada Perlmutera.

Emisiju nastavljamo Ravelovim Koncertom za levu ruku. Prilika je da se podsetimo da je ovaj koncert Ravel posvetio austrijskom pijanisti Paulu Vitgenštajnu, koji je u Prvom svetskom ratu izgubio desnu ruku. Koncert će svirati pijanista Andrej Gavrilov, uz Londonski simfonijski orkestar sa dirigentom Sajmonom Retlom.

Do kraja emisije posvećene Ravelovoj klavirskoj muzici saslušaćemo još njegovu Pavanu za preminulu infantkinju. Ova slavna minijatura nastala je 1899. godine, za vreme Ravelovih studija na Pariskom konzervatorijumu, u klasi Gabrijela Forea. Nije posvećena nekoj određenoj istorijskoj ličnosti, već je izraz Ravelovih simpatija za španske običaje i senzibilitet, a koje je delio sa mnogim svojim savremenicima, kao što su bili Debisi i Albeniz. Ovom senzibilitetu vraćao se Ravel i u drugim svojim delima, kao što su Španska rapsodija i Bolero. Veoma je popularna i orkestarska verzija Pavane, Ravelovog opusa iz 1910. godine. Slušaćemo izvođenje Andreja Gavrilova.

Autor: Zoran Stojović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво