Savremena srpska muzika – Vladimir Jovanović

Emisiju posvećujemo sećanju na Vladimira Jovanovića, kompozitora i našeg radijskog kolegu, dugogodišnjeg rukovodioca Elektronskog studija Trećeg programa Radio Beograda, koji je preminuo u četvrtak, 25. avgusta.

Ovaj nesvakidašnji umetnik, stvaralac velike kreativne snage i poznavalac savremene elektronske, ali i duhovne muzike, rođen je 1956. godine. Studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti započeo je u klasi Vasilija Mokranjca, a diplomirao je kao student Vlastimira Trajkovića. Znanja iz oblasti elektroakustičke muzike sticao je u Elektronskom studiju Trećeg programa Radio Beograda kod Vladana Radovanovića i Pola Pinjona. Bio je poznavalac i urednik jedinstvenog ciklusa emisija posvećenih svetogorskom pojačkom predanju.

Kompozicije su mu izvođene na nekoliko festivala u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, a njegova simfonijska poema Moreuzi osvojila je Godišnju nagradu Udruženja kompozitora Srbije.

Jovanović je od 2002. godine rukovodio Elektronskim studiom Trećeg programa Radio Beograda, a tokom najvećeg dela karijere bavio se elektroakustičkom muzikom i radiofonskim projektima. U njegovom opusu se može uočiti stremljenje da se korpus tehnika manipalucije uzorkom po ugledu na šeferovsku tradiciju, obogati mogućnostima koje pruža digitalna tehnologija. U tom smislu, autor se u više navrata obraćao MIDI protokolu kao vrlo pouzdanom sredstvu kada je reč o tranformacijama i sekvenciranju semplova.

Krajem 2015. godine, Jovanović je dovršio svoju poslednju kompoziciju Zdravo Džek Di, kako si? koja je premijerno emitovana na Trećem programu Raido Beograda. Za razliku od dela Ornitofonija gde su na osnovu analize snimaka pevanja ptica izgrađeni kompleksi zvučnih parametara koji definišu re-sintetizovane ’kopije’ semplova, ostvarenje Zdravo Džek Di, kako si? nosi podnaslov Elektroakustički koncert za bubnjeve posvećen Džeku Di Džonetu, i izgrađeno je uz pomoć MIDI sekvencera i semplova baterije bubnjeva. Kompleksna zvučna struktura i ’ponašanje’ uzoraka su inspirisani improvizacijama čuvenog džez bubnjara, kojem je delo posvećeno.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво