Svetske muzičke pozornice

Misu Solemnis u De duru, opus 123 Ludviga van Betovena izvode Filharmonijski hor i Nacionalni simfonijski orkestar Radio-televizije Irske. Diriguje Kristijan Maćelaru, a kao solisti nastupaju Elenor Denis, sopran, Rejčel Keli, kontraalt, Robin Tričler, tenor, i Markus Farnsvort, bas. Snimak je sa koncerta koji su ovi umetnici održali 4. decembra prošle godine u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dablinu.

Nacionalna koncertna dvorana izgrađena je 1865. godine za potrebe Međunarodne izložbe u Dablinu. Godine 1908. godine ovo zdanje postalo je centralna zgrada Univerziteta irske prestonice, a od 1981. godine dobilo je funkciju koncertnog prostora. Danas je Nacionalna koncertna dvorana u Dablinu, u kojoj se godišnje održi preko hiljadu koncerata, matična kuća Nacionalnog simfonijskog orkestra Radio-televizije Irske, Irskog baroknog orkestra i Kamernog hora. 

Misu Solemnis u De duru, opus 123 Betoven je komponovao u periodu od 1818. do 1823. godine. Jedno od remek-dela svetske muzičke literature, prvobitno je zamišljeno kao muzika za svečanost proglašenja nadvojvode Rudolfa za nadbiskupa, ali je ubrzo preraslo u ličnu kompozitorovu ispovest. Naime, neuobičajeno za potrebe duhovnih bogosluženja zbog dužine i tretmana teksta, ono obiluje snažnim polifonim strukturama. Horski efekti, kao i upotreba vokalnog i instrumentalnog ansambla pokazuju u Misi Solemnis lirske, epske i dramske elemente. Komponujući pod motom "Iz srca izašla, neka ponovo nađe put srcima", Betoven je u ovom delu predstavio svoja razmišljanja o duhovnosti, o čoveku, patnjama, o nepravdama i nasiljima kojima su ljudi izloženi, te se često ono dovodi u vezu i sa njegovim drugim remek-delom - Devetom simfonijom.

Misa Solemnis je premijerno izvedena 7. aprila 1824. godine u Sankt Peterburgu, a mesec dana kasnije i u Beču, kada je stavove Kirije, Kredo i Agnus Dei dirigovao sam Betoven. 

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи