Nova diskografija

Komapkt disk pod nazivom "Orbis" harfistkinje Valeri Milo, koji je u martu objavila diskografska kuća Analekta.

Kanadska umetnica i prva harfistkinja koja je osvojila prestižnu Prix d’Europe i koju je 2010. kanadski Radio-Mizik proglasio „otkrićem godine”, poznata je po rafiniranim, ali istovremeno i veoma snažnim interpretacijiama. Svoje sedmo diskografsko izdanje, nazvala je Orbis – kao omaž krugu saradnika i prijatelja sa kojima je prethodnih godina radila, ali i kao referencu na muzički koncept „lupa ili petlje”. Na albumu se nalaze dela od U pejzažu Džona Kejdža do Tornada Ge-tačke Frenka Zape, Električnog kontrapunkta Stiva Rahja, El Dorada Marjana Mozetiča, Kastilje 1382. Antoana Bareja, do numere Star koliko si mlad britanskog progresivnog rok benda Gentile Giant.

Originalno, ova muzika je bila izvedena tokom multimedijalnog projekta predstavljenog prošle godine u Montrealu, oko kojeg je bio okupljen veći broj kanadskih umetnika i koji je podrazumevao sasvim jedinstven, „imersivni” vid prezentacije muzike uz pomoć novih digitalnih tehnologija. Iako pri izvođenju ovih kompozicija, Valeri Milo prati oko dvadesetak muzičara, oni su bili sakriveni u prostoru auditorijuma, a publika je na sceni videla samo harfistkinju koja je sedela ispod prozirne sfere na koju su bile projektovane slike i kompjuterske animacije. Interesantno je da su sve animacije bile izazivane pomoću senzora prilepljenih na telo Valeri Milo, tako da su bile savršeno koordinisane sa njenim pokretima, ali i vitalnim fukcijama, poput otkucaja srca, disanja i slično.

Nakon uspešne prezentacije ovog projekta, harfistkinja se ponovo sastala sa članovima ansambla Les Violons du Roy, stvarajući jedno eklektično, ali veoma intrigantno diskografsko izdanje, na kojem se specifična zvučnost harfe stapa sa zvukom gudača, ali se pri tom ne gubi i njena osobena reznonantnost.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи