Iz arhive Radio Beograda

Julijana Anastasijević, mecosopran, interpretira dela Petra Ebena, Tadeuša Berda, Dmitrija Šostakoviča i Kristofa Vilibalda Gluka.

Na početku emisije, čućete kako ova umetnica izvodi Španske pesme Dmitrija Šostakoviča. Snimak je ostvaren 1974. godine u saradnji sa pijanistkinjom Nadom Kecman-Bogosavljević. Slede fragmenti iz opere Orfej i Euridika Kristofa Vilibalda Gluka koje izvode Julijana Anastasijević, mecosopran, Olga Đokić, sopran i članovi Simfonijskog orkestra Radio-televizije Beograd pod upravom Davorina Županića. Ovaj snimak zabeležen je 1966. godine. Potom ćete čuti Tri trubadurske pesme poljskog kompozitora Tadeuša Berda. Pored Julijane Anastasijević nastupaju flautisti Franc i Marija Graseli i violončelistkinja Fransoaz Jakovčič. Snimak je zabeležen 24. marta 1966. godine. Na kraju emisije, čućete kako Julijana Anastasijević, uz pratnju pijanistkinje Olivere Đurđević, izvodi Šest ljubavnih pesama na srednjevekovne tekstove češkog autora Petra Ebena, a snimak je zabeležen 14. februara 1973. godine.

Rodom iz Niša, Julijana Anastasijević diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi Jelke Nikolić-Stamatović, a studije je nastavila u Rimu i Veneciji gde je sarađivala sa Đinom Đini, Titom Gobijem i Frankom Kapuaneom. Nagrađivana je na brojnim takmičenjima u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj i Jugoslaviji, a koncertirala je širom Evrope i Južne Amerike. Bila je solistkinja Beogradske opere, ali i stalni gost u Zgrebačkoj operi i Beogradskoj filharmoniji. Dirigent Renato Fazano uvrstio ju je za stalnog člana čuvenog ansambla Solisti di Roma.

Julijana Anastasijević je bila honorarni docent na Muzičkoj akademiji u Beogradu, ali i naš prvi magistar vokalne umetnosti. Ipak, do kraja pevačke karijere bila je neuporedivo češći gost inostranih koncertnih dvorana nego naših, na šta je domaća kritika uporno ukazivala. U jednoj od recenzija njenih koncerata održanih 1973. godine Ljiljana Grujić napisala je: „..šesnaest solističkih koncerata u Berlinu za svega pet godina, a pet puta u Beogradu za poslednjih deset”.

O Julijani Anastasijević mnogo se pisalo u domaćoj i stranoj štampi, a samo neki od naslova su: Očaravajući mecosopran iz Jugoslavije, Raskošan glas Julijane Anastasijević, Među virtuozima, a kritike su uvek pisane u superlativima. Tako kritičar Vijesnika navodi da je „...Julijana Anastasijević pokazala glasovne kvalitete jednog zdravog, jedrog i zvučnog mecosoprana, baršunasto tamne boje, savladanih elemenata vokalne tehnike i, uglavnom, postignute zvučne ujednačenosti glasovnih registara. Inteligentna i muzikalna, izašla iz klase Jelke Nikolić, čija je specijalnost oduvek bila stilska interpretacija lida”, dalje naglašavajući da je Julijana Anastasijević „prikazala adekvatan interpretacijski raspon s jasnim i određenim poimanjem različitih stilova”. (Vjesnik, 21. novembar 1975. godine)

Emisiju uređuje Marija Vuković

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи