Muzika XX veka – Pele Gudmundsen-Holmgren

Emisiju posvećujemo Peleu Gudmunsen-Holmgrenu, danskom autoru koji je preminuo 27. juna u 83. godini.

Rođen 1932. godine, pored oca vajara, razvio je ljubav prema vizuelnim umetnostima, ali i prema apsurdnom kroz tekstove Semjuela Beketa, nađenim objektima, i prirodi, njenim lepotama i čudnim aspektima. Sva ova interesovanja prelamala su se kroz njegovu muziku, sa dozom čudnog, ali oslobađajućg smisla za humor, zbog čega je uživao ugled umetnika čiji je samosvojni i prepoznatljivi muzički izraz nemoguće imitirati.

Pele Gudmunsen-Holmgren je završio kompoziciju na Konzervatorijumu u Kopenhagenu, ali nikada nije bio deo određene institucije već je karijeru proveo kao samostalni umetnik. Budući da je šezdesetih godina otvoreno pokazivao otpor prema serijalizmu, proglašen je za vodećeg kompozitora pokreta Nove jednostavnosti, što je titula sa kojom se nije do kraja slagao. Zajedno sa Perom Nergorom i Ibom Norholmom, Gudmunsen-Holmgren je spadao u najuticajnije danske kompozitore posle Drugog svetskog rata. Satus samostalnog umetnika koštao ga je zakasnele slave van granica Danske i nordijskih zemalja, ali nije ugrozio razvoj njegove poetike i umetničkog puta. Godine 2012. kompakt disk sa horskim kompozicijama Pelea Gudmunsen-Holmgrena bio je novionovan za Gremi nagradu.

O svom kompozitorskom stilu govorio je: „Pomalo od svega i onda repeticija”, što odgovara njegovim delima u kojima je štediljivo koristio materijal, ali uspevao da ga razrađuje na raznolike načine.

Emitujemo jedno od najpoznatijih dela Pelea Gudmunsen-Holmgrena Končerto groso za gudački kvartet i orkestar. Autor ga je opisao kao „Vivaldi na safariju” i posvetio kvartetu Kronos.

Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије