Knjiga za slušanje

Tajib Salih: Zejnova svadba (4)

U ciklusu KNjIGA ZA SLUŠANjE, možete pratiti četvrti nastavak romana "Zejnova svadba" čiji je autor Tajib Salih.

Tajib Salih rođen je 1929. godine u provinciji Mirvi na severu Sudana, a umro 2009. godine u Londonu. Studirao je međunarodno pravo u Engleskoj. Na početku karijere bio je zaposlen u u dramskoj redakciji Bi-Bi-Sija, kojom je dugo i rukovodio, a pisao je i nedeljnu rubriku o književnim temama za londonski časopis na arapskom jeziku Al-Mağalla. Kraće vreme je radio kao direktor u sudanskom radiju, a bio je i predstavnik Uneska za zemlje Arapsko-persijskog zaliva.

Salihovo najpoznatije književno delo, Sezona seobe na sever, Arapska književna akademija sa sedištem u Damasku proglasila je 2001. godine za najvažniji roman XX veka na arapskom jeziku.

I za Zejnovu svadbu se može reći da nesumnjivo pripada vrhunskim delima ne samo arapske već i svetske književnosti. U ovom kratkom romanu reč je o životu stanovnika jednog sela na Nilu, na severu Sudana, na razmeđu između prošlosti i budućnosti, i odnosima u zajednici na pragu urbanizacije – njenom mentalitetu, njenim nedoumicama i njenoj čvrstoj vezi s tradicionalnom kulturom – uz majstorski prikazano mistično poimanje života kako pojedinca, tako i zajednice.

Roman je s arapskog jezika preveo Srpko Leštarić
Čita: Dejan Đurović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара