Nova diskografija

Kompakt disk pod nazivom "Maskarada" Rolfa Lislevanda, koji je 27. maja objavila diskografska kuća I-Si-Em.

Ovaj norveški gitarista je na svom najnovijem diskografskom izdanju pažnju usmerio ka delima dvojice kompozitora aktivnih na dvoru Luja XIV – Robera de Visea i Frančeska Korbete.

Kao jedan od istaknutih predvodnika istorijski informisanog izvođenja i nekadašnji član ansambla Hesperion XX, Lislevand kompozicije ovih autora izvodi sa jasnom svešću o njihovom poreklu, funkciji i tradiciji kojoj su pripadale. Kako bi što bolje prilagodio svoju interpretaciju karakteru dela, Lislevand na ovom snimku koristi dva kontrastna instrumenta – malu baroknu gitaru, sa njenim blještavim, kristalno čistim tonom i teorbu, čiji je zvuk tamniji i prigušeniji.

U obimnoj programskoj knjižici, ovaj umetnik podseća slušaoce da je tokom 17. veka, izvođenje muzike bilo često veoma intimno, te da su izvođači često svirali samo za nekoliko privilegovanih slušalaca – ili čak samo jednog – monarha, koji bi se pripremao na počinak. Slušajući Lislevandovu interpretaciju, stiče se utisak da je zamisao izvođača bila da potencijalnom slušaocu pruži ovu privilegovanu poziciju – zvuk instrumenta deluje prisno, a mikrofoni beleže i sve one sitne zvukove koji nas približavaju izvođaču, uključujući i njegovo disanje, koji stvaraju utisak neposrednosti i intimnosti.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво