Radijsko predavanje

Zorica Tomić: Ućutkivanje i pravo na ćutanje

U sredu, 29. juna, od 20.00 sati, možete slušati radijsko predavanje Zorice Tomić pod nazivom "Ućutkivanje i pravo na ćutanje" koje prenosimo iz Studija 2 Radio Beograda.

Ćutanje, iako jedan od komunikološki najzanimljivijih fenomena, zauzima relativno skromno mesto kao predmet teorijskih elaboracija. Jedan od najzanimljivijih aspekata ovog fenomena predstavlja ućutkivanje kao vid socijalnog ispoljavanja moći. Ako se ućutkivanje u svim svojim manifestacijama razume kao vid susprezanja demokratskog prava na govor, postavlja se pitanje u kom odnosu stoje ućutkivanje i pravo na ćutanje? Da li se pravo na ćutanje može instrumentalizovati kao vid otpora često nevidljivim i sofisticiranim strategijama ućutkivanja koje fermentiraju na svojevrsnoj "proizvodnji buke" koja karakteriše savremenu informatičku eru? Da li pravo na ćutanje predstavlja pretnju demokratiji, ili, pak, može biti poseban vid političkog izjašnjavanja?

Zorica Tomić, diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. zaposlena na Filološkom fakultetu u Beogradu gde predaje Kulturologiju i Komunikologiju, a na master studijama Interkulturnu komunikaciju. Učesnica brojnih konferencija, tribina i okruglih stolova na temu kulture, komunikacije i filozofije. Objavila više studija, od kojih je poslednja Razumevanje i nesporazumi (Čigoja 2014). 

Uskoro će biti objavljena njena nova studija pod nazivom Ćutanje i ućutkivanje.

Urednici Predrag Šarčević i Olivera Nušić.


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво