Stereorama – Ponoćni koncert

Ponoćni koncert Stereorame ispuniće Violinski koncert Albana Berga i Peta simfonija danskog kompozitora Karla Nilsena.

Podnaslov Bergovog koncerta glasi "U spomen na jednog anđela", a delo je posvećeno ćerki Alme Maler, Manon Gropijus, preminuloj u 18. godini. Snimak koji ćemo slušati zabeležen je 1982. godine na koncertu violiniste Jicaka Perlmana sa Filharmonijom Los Anđelesa. Dirigent je Karlo-Marija Đulini. Svaki od dva stava Bergovog koncerta ima po dva odseka. U prvom to su: Andante i Alegreto, a u drugom stavu: Alegro i završni Adađo sa temom korala "O, večnosti".

U nastavku emisije slušaćemo Petu simfoniju danskog kompozitora Karla Nilsena. Ovo delo neobične strukture, Nilsen je dovršio januara 1922. godine, kada je i premijerno izvedeno u Kopenhagenu. Simfonija ima samo dva stava sa nekoliko promena u tempu: prvi započinje u Tempu đusto, da bi ga smenio Adađo non tropo, dok se drugi stav odvija u tempima Alegro-Presto-Andante un poko trankuilo i Alegro.

Pred orkestrom Konserthebaua je znameniti ruski dirigent Kiril Kondrašin. Kondrašin je u decembru 1978. godine emigrirao iz Sovjetskog saveza i odmah je bio angažovan kao stalni gostujući dirigent Konserthebau-orkestra. Na tom mestu je ostao do smrti, u martu 1981. godine. Snimak je zabeležen je na koncertu koji je u Amsterdamu održan 20. novembra 1980. godine.

Autor: Zoran Stojović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара