Razum i osećajnost – Gudački kvarteti švedskih kompozitora

Slušaćete kako članovi kvarteta „Salomon” izvode dela Andresa Vestrema i Žana Martina de Rona.

Forma gudačkog kvarteta, koja se pojavila sredinom 18. veka, a koja je konačno kodifikovana u radovima Hajdna i kompozitora bečke klasike, stigla je do Švedske posredstvom dela autora iz centralne Evrope. Radovi Andresa Vestrema, Joakima Nikolasa Egerta ili Žana Martina de Rona, koje su članovi kvarteta Salomon objavili na kompakt-disku posvećenom gudačkim kvartetima autora iz ove skandinavske zemlje, tako pokazuju raznovrsnost i genezu razvoja ove forme.

Na početku emisije ćete pratiti pretklasični Gudački kvartet u Be duru Andersa Vestrema. Ovaj talentovani kompozitor muziku je učio sa ocem, da bi zatim studirao prava na Univerzitetu u Upsali. Kao pravnik, obreo se u Stokholmu, gde je počeo da svira i violinu u Kraljevskom orkestru. Zahvaljujući velikom talentu, dobio je stipendiju koja je podrazumevala četvorogodišnje usavršavanje u centrima Evrope, te je boravio i Berlinu, Drezdenu a potom i u Padovi, učeći kod velikog violinskog majstora Đuzepa Tartinija. Vestremov Kvartet u Be duru pokazuje kako njegov talenat, tako i kompozicionu veštinu koju je stekao tokom ovih putovanja. Ovo delo stilski pripada rokokou, sa odsustvom razvijenijeg motivskog rada, ali i obiljem ukrasa koji često zamagljuju strukturu.

Žan Martin de Ron je bio učenik Joakima Nikolasa Egerta, još jednog švedskog autora čiji su radovi doprineli širenju forme gudačkog kvarteta u ovoj skandinavskoj zemlji. Odrastao u trgovačkoj porodici, De Ron nikada nije prestao da se bavi porodičnim biznisom, te je najveći deo njegovog opusa nastao u različitim evropskim gradovima. Njegovi prvi kvarteti datiraju iz 1811. godine i nastali su u Amsterdamu, dok je druga zbirka komponovana tokom puta između Lisabona i Dablina. Pred kraj života, De Ron je sve češće boravio u portugalskoj prestonici, gde je i umro 1817. godine. Njegov četvorostavačni Kvartet u ef molu, nastao oko 1815. godine, objavljen je tek 1940, a pripada stilu zrele klasike, poput radova njegovog učitelja Egerta.

Urednica emisije Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи