Nataša Apana – Čekajući sutrašnjicu (5)

U emisiji Knjiga za slušanje možete pratiti peti nastavak romana „Čekajući sutrašnjicu’, koji je napisala Nataša Apana, francuska književnica poreklom sa Mauricijusa. Roman je s francuskog jezika prevela Ljiljana Mirković.

Roman Čekajući sutrašnjicu Nataše Apane objavila je početkom 2015. godine izdavačka kuća Galimar.  Prethodna knjiga ove autorke, Le Dernier frère (2007), osvojila je nekoliko prestižnih književnih nagrada u Francuskoj i prevedena je na 16 jezika.

Junakinja romana Čekajući sutrašnjicu, Anita, očekuje da njen muž, Adam, bude pušten iz zatvora. Ona je poreklom, kao i autorka, sa Mauricijusa, a u Pariz je stigla dvadesetak godina ranije da bi studirala književnost. Na jednoj zabavi upoznala je budućeg supruga, provincijalca iz Baskije, diplomca na studijama arhitekture. Zaljubljuju se, venčavaju i posle nekog vremena se, sa svojom ćerkom Laurom, sele u Adamov zavičaj na obali Atlantskog okeana. Postepeno napuštaju mladalačke snove - on da postane slikar, a ona književnica. Adam zarađuje za  život radeći kao arhitekta, a Anita svoju strast prema pisanju pokušava da nadomesti radeći dosadne poslove kao frilenser za lokalne novine. U banalnosti i monotoniji svakodnevice, oni počinju da se udaljavaju jedno od drugog. Dolazak zagonetne Adele, ilegalne imigrantkinje i Anitine zemljakinje,  raspaljuje iskru koja nagoveštava njihovo ponovno zbližavanje, ali dramatični događaji će brzo razoriti tu veštačku harmoniju...

Roman Čekajući sutrašnjicu uskoro će štampati izdavačka kuća Klio.

Urednici ciklusa: Jasmina Arsenović i Predrag Šarčević

Čita: Dejan Đurović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво