Svetske muzičke pozornice

Slušaćete dve jednočine opere Morisa Ravela u izvođenju Orkestra Romanske Švajcarske kojim diriguje Šarl Ditua. Snimak je sa koncerta održanog 28. oktobra prošle godine u dvorani Viktorija u Ženevi.

Prvo sledi opera Španski sat, komponovana po tekstu istoimenog komičnog komada francuskog libretiste i pesnika Morisa Etjena L'grana, poznatog pod pseudonimom Fran-Noa. Komad je 28. oktobra 1904. godine predstavljen publici u pariskom Teatru Odeon.

Rad na operi Španski sat Ravel je započeo 1907. godine unoseći u virtuoznu orkestraciju elemente plesnih i vokalnih formi kao što su hota i habanera. Radnja je smeštena u Toledu u vreme osamnaestog veka i odvija se u radionici časovničara Torkvemade. Kroz 21 scenu Ravel je predstavio dogodovštine njegove žene Konsepsion koja u muževljevom odsustvu skriva svoje ljubavnike u velikom satu - mladog pesnika Gontalva i bankara Don Injiha - međusobno ih obmanjujući uz pomoć mazgara Ramira u kojeg se na kraju i zaljubljuje.

Delo je premijerno izvedeno 19. maja 1911. godine u pariskoj Komičnoj operi. Godine 1919. opera je izvedena u Kovent Gardenu u Londonu, da bi u periodu od 1920. do 1925. godine bila je na pozornicama u Čikagu, Njujorku, Briselu, Bazelu, Roterdamu, Pragu, Hamburgu i Stokholmu. Na Muzičkom festivalu u Montrealu 1961. godine Španski sat je premijerno predstavljen publici u Kanadi.

Kao solisti nastupaju: mecosopran Danijela Mek u ulozi Konsepsion; tenor Žulijan Ber tumači ulogu Gonzalva, dok je tenor Fransoa Pjolino - Torkvemade. Bariton Eliot Mador nastupa kao Ramiro, a bariton Dejvid Vilson-Džonson kao Don Injiho.

Drugo Ravelovo delo koje ćete slušati je jednočina opera Dete i čarolije, komponovana po libretu francuske književnice Kolet.

Radnja opere prati nevaljalo dete koje u nastupu besa lomi sve igračke, nameštaj i povređuje životinje koje se nalaze u blizini. Ravel muzikom oživljava likove kao opomenu detetu za štetu koju je napravilo. Pisano u periodu od 1917. do 1925. godine, delo je premijerno izvedeno 21. marta 1925. godine u Monte Karlu. Solistima i orkestrom dirigovao je Viktor de Sabata, dok su baletski odlomci izvedeni u koreografiji ruskog umetnika Žorža Balanšina.

Sudeluju: Hor Opere u Ženevi i Dečji hor ženevskog Konzervatorijuma. Uloge tumače: sopran Katuna Gadela - Dete; mecosopran Hana Hip nastupa kao Majka, Šolja za čaj, Vilin konjic i Pastir; dok mecosopran Danijela Mek izvodi uloge Mačke i Veverice. Sopran Ketlin Kim je Vatra, Slavuj i Princeza; mecosopran Žuli Pastiro tumači uloge Čobanice, Slepog miša i Sove; bariton Dejvid Vilson-Džonson je Fotelja i Mačor, bariton Eliot Mador - Stojeći sat i Drvo; a tenor Fransoa Pjolino nastupa kao Čajnik, Mali starac i Žaba sa drveta.

Emisiju uređuje Irina Maksimović 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара