Muzej zvuka

Muzika sa albuma „Srebro i zlato” ansambla Leones

Na ovom izdanju se nalazi svetovna muzika iz perioda u tokom kojeg je dinastija Habzburga postala jedna od najmoćnijih evropskih sila, a Beč značajna muzička prestonica.

Ovaj disk, u izdanju diskografske kuće Naksos, na kojem se nalazi veliki broj premijernih snimaka, predstavlja proizvod dugotrajnog istraživanja koje je sproveo Univerziteta u Beču pod nazivom „Muzički život u poznom srednjem veku u austrijskom regionu (od 1340-1520)", tokom kojeg je prikupljen veliki broj svetovnih monodijskih i polifonih, vokalno-instrumentalnih i instrumentalnih kompozicija.  Ansambl Leones nam predstavlja muziku tirolskih palata, proslava, ali i kućnog muziciranja i intimnih ispovesti putujućih muzičara, u čijim delima su se susretali lokalni stilovi, sa najnovijim muzičkim praksama iz različitih kutaka Evrope.

Većina snimaka na ovom izdanju su numere za glas i instrumentalnu pratnju, koje oslikavaju izvođačku praksu  14. veka, u kojoj su najzastupljeniji prateći intrumenti: lauta, hardi gardi i vijela bili štimovani po pitagorejskom sistemu. Pesme iz kasnijeg perioda, izvodi homogeniji instrumentalni ansambl u kojem dominiraju viole, naštimovane na „srednjetonsku" temperaciju.

Album započinje motetom Argentum et Aurum  Hajnriha Isaka prema kojem je i čitavo izdanje dobilo ime, koji sa svojom karakterističnom polifonom teksturom predstavlja klasičan primer kontrapunkta sa kraja 15 veka. Zatim slede numere minezengera Najdharta, koji je zahvaljujući patronatu članova dinastije Babenberg, bio aktivan u Austriji početkom 13. veka. Na disku se nalaze i pesme najpoznatijeg srednjovekovnog umetika iz ove regije - Osvalda fon Volkenštajna, ali i „pozajmice" iz francuskog repertoara - virlei i šansone koje su prešle granice i postale popularne u svetovnoj muzici sa druge strane Alpa.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи