Iz arhive Radio Beograda – Krešimir Baranović

U večerašnjoj emisiji predstavićemo dirigenta i kompozitora Krešimira Baranovića.

Krešimir Baranović rođen je u Šibeniku, a obrazovanje je sticao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gde je započeo i svoj profesionalni angažman kao dirigent u operi. Ipak, Krešimir Baranović je najveći deo života proveo u Beogradu, gde je napisao svoja najznačajnija ostvarenja. Kao plodan kompozitor, mahom orkestarske muzike različitih žanrova, iz koje idzvajamo dve opere i četiri baleta, započeo je novu epohu u razvoju savremene jugoslovenske muzike. Njegova dela odlikuju se bogatom i svežom invencijom, izrazitim osećajem za ritmičku strukturu, te posebnim smislom za humor i dramsko oblikovanje, a u muzici za balet Imbrek z nosom iz 1935. godine Baranović harmonski iskazuje čak i grubu grotesku.

U večerašnjoj emisiji slušaćete Končertino za klavir, gudački orkestar i dve harfe Vasilija Mokranjca u izvođenju pijanistkinje Mirjane Vukdragović i članova Beogradske filharmonije, pod upravom Krešimira Baranovića. Snimak je zabeležen 19. marta 1959. goine. Odmah potom čućete kako ovaj orkestar pod dirigenskom palicom Baranovića izvodi Preludijum i fugu Aleksandra Obradovića, a snimak je iz februara 1956. godine.

Potom ćete čuti II svitu iz baleta „Licitarsko srce", kao i Svitu iz baleta „Imbrek z nosom" Krešimira Baranovića. Snimci su zabeleženi u septembru 1965. godine, kada je Zagrebačkom filhramonijom dirigovao autor.

 

Urednica emisije Marija Šekularac

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи