Svetske muzičke pozornice

Dela Olivijea Mesijana (Uspenje, četiri meditacije za orkestar), Volfganga Amadeusa Mocarta (Koncert za klarinet i orkestar u A duru, Kehlova oznaka 622) i Jana Sibelijusa (Peta simfonija u Es duru, opus 82) izvodi Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija pod upravom Hjua Volfa. Snimak je sa koncerta održanog 15. januara ove godine u dvorani Stare opere u Frankfurtu. Kao solista nastupio je klarinetista Jerg Vidman.

Rođen 1973. godine u Minhenu, Jerg Vidman je prvo započeo studije kompozicije, a potom i studije klarineta koje je pohađao u svom rodnom gradu, kao i u prestižnoj školi Džulijard u Njujorku. Njegova dela izvodili su Pjer Bulez, Maris Jansons, Sajmon Retl sa orkestrima poput Bečkih filharmoničara, Berlinske i Njujorške filharmonije. Kao klarinetista ovaj umetnik nastupao je sa vodećim nemačkim i svetskim orkestrima poput Gevandhaus orkestra iz Lajpciga, kao i Simfonijskih orkestara iz Vašingtona, Montreala i Toronta. Vidman je muzicirao sa dirigentima među kojima se izdvajaju Kristof fon Dohnanji, Kent Nagano, Danijel Barenbojm, Valerij Gergiev i Kristof Ešenbah.

Interesantno je istaći da je 1999. godine Volfgang Rim posvetio Vidmanu kompoziciju Muzika za klarinet i orkestar, dok mu je 2006. Aribert Rajman posvetio kompoziciju Kantus koju je Vidman izvodio uz pratnju Simfonijskog orkestra Radija Zapadne Nemačke.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво