Hajdn kao šef-kapelmajstor Esterhazijevih

Peta, poslednja emisija ciklusa tokom kojeg osvetljavamo aktivnost Jozefa Hajdna na ovom položaju, posvećena je Hajdnovim i Paukštajnerovim kompozicijama za bariton, instrument iz porodice viola složene izvođačke tehnike, na kojem je svirao knez Nikolaus Esterhazi.

Sličnih dimenzija kao violončelo, bariton poseduje dodatnih devet rezonantnih žica, koje se mogu okidati prstima, a početkom 18. veka zadobio je prestiž među aristokratama-amaterima u Austriji. Hajdn je komponovao čak 126 trija za bariton, te je ovo jedan od žanrova na kojima je najintenzivnije radio u svojoj ranoj karijeri, od ranih 60-ih do sredine 70-ih godina 18. veka. Pored toga, pisao je i za druge instrumentalne sastave koji su uključivali bariton, poput koncerata uz pratnju kamernog orkestra, divertimenta za dva baritona, bariton i violončelo, te sastave sa parom horni. Posebno se izdvajaju okteti, odnosno divertimenta za osam deonica, koja uključuju standardne gudačke instrumente, bariton, kao i par horni, te se tako približavaju instrumentaciji kasacije. Okteti su među najambicioznijim delima za ovaj danas zaboravljeni instrument, ali i među poslednjim koje je Hajdn namenio baritonu, pre nego što je knez Nikolaus Esterhazi, oko 1775. godine, očigledno izgubio interesovanje za sviranje.

Kompozicije za bariton pisali su i drugi autori i izvođači u službi kneza Esterhazija, poput Luiđija Tomazinija, Jozefa Purkštajnera, Antona Nojmana i Andreasa Lidla. Jozef Purkštajner, rođen oko 1739. godine, bio je aktivan kao kompozitor i violinista, a na dvoru Esterhazijevih radio je punih šesnaest godina, počev od 1766. godine, napisavši najmanje 24 divertimenta za bariton, ne bi li mu nakon toga bilo dodeljeno mesto kućepazitelja dvorca u Dojčkrojcu.

Autor Srđan Atanasovski

 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво