Iz arhive Radio Beograda

Snimak koncerta Sare Von koji je održan u Dvorani Doma sindikata 8. novembra 1973. godine u okviru međunarodnog džez festivala Newport. Ona je nastupila uz pratnju svog trija u sastavu Karton Šreder, klavir, Džon Đaneli, bas, i Džimi Kob, bubnjevi.

Prvi Newport džez festival otvorio je Djuk Elington sa svojim orkestrom, 31. oktobra 1971. godine, a narednih godina, po prvi put u Beogradu, nastupile su neke od najvećih ličnosti džeza kao što su Dizi Gilespi, Soni Stit, Kit Džeret, Ornet Kolman, Art Blejki, Telonijus Monk i drugi. Treće izdanje nosilo je ime Newport – Beograd džez festival, a publici su se predstavili Sara Von, Majls Dejvis, Oskar Piterson, B. B. King, Rolan Kirk i drugi.

Američka pevačica Sara Von, muzikom je počela da se bavi kada je napunila sedam godina, a već sa sedamnaest počela je da osvaja nagrade na mnogobrojnim takmičenjima. Važila je za umetnicu sa izuzetnom tehnikom pevanja. Zahvaljujući širokom registru, savršenoj kontroli glasa i lepoti boje Sara Von je podjednako dobro pevala romanse u laganom tempu i slobodne improvizacije, ponekad u skat stilu. Bila je poznata po tome što se nije doslovno pridržavala melodija nego ih je samostalno tumačila tretirajući ih često na instrumentalan način.

Nastupala je sa najistaknutijim džez i bluz muzičarima među kojima su i Dizi Gilespi, Čarli Parker i Ela Ficdžerald. Objavila je preko 260 ploča i osvojila Gremi nagradu za najbolju džez interpretaciju 1982. godine.

Sara Von je prvi put posetila Beograd 1969. godine, a naredni koncert u Beogradu, ova pevačica je održala 1973. godine u okviru Newport džez festivala. O tom koncertu je u listu Politika 7. novembra zabeleženo: „Sara Von nam se još jednom predstavila u svojoj neponovljivoj veličini... Izuzetna boja njenog glasa i raspon od kontra-alta do koloraturnog soprana obogaćeni su nepresušnom maštom i sposobnošću da se frazi uvek podari kristalna čistoća. Uz pratnju vlastitog trija Sara Von je neosetno pokazala sve aspekte njenog vokalnog potencijala koje joj obezbeđuje popularnost već trideset godina. Početak koncerta pripao je klasičnoj pesmi Magloviti dan a za rastanak, na zahtev glasova iz dvorane, Sara Von je na bis otpevala Geršvinovo Letnje doba.”

Urednice: Marija Vuković i Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи