Muzika XX veka – Piter Skaltorp

Slušaćete kompozicije (Vapaj zemlje i Nurlandži) Pitera Skaltorpa, jednog od najznačajnijih stvaralaca savremene australijske muzike.

U svom opusu Piter Skaltorp je kombinovao postminimalistički i postmodernistički pristup. Za njega su pejzaži, jedinstveni izgled i živi svet rodnog kontineneta od presudne važnosti. Skaltorp je tako zapisao: „Lažni nacionalni identitet i njegova komercijalizacija sakrili su pravi dah naše kulture...možda se moramo ponovo vratiti osluškivanju ovog kontinenta, slušanju govora zemlje, kao što su to Aboridžini činili hiljadama godina.”

Skaltorp je rođen 1929. godine na Tasmaniji, a dar za muziku je pokazao još kao sedmogodišnjak. Ubrzo je odlučio da će biti muzičar i pored protivljenja porodice. Studirao je kompoziciju na Konzervatorijumu u Melburnu, ali po povratku na Tasmaniju nije mogao da živi od muzike. Zbog toga je jedno vreme vodio zajedno sa svojim bratom prodavnicu za lov i ribolov. Krajem 50-ih godina dobio je stipendiju na Vadam koledžu u Oksfordu, gde mu je mentor bio Egon Veles, ali je napustio studije pre završetka doktorata, zbog iznenadne očeve smrti. Postao je profesor na Univerzitetu u Sidneju 1963. godine, gde je radio do odlaska u penziju. Tih godina njegov modernistički ciklus “Sunčana muzika” dobio je međunarodno priznanje. Ipak, Skaltorp će u kasnijim delima odstupiti od atonalnog sveta ove kompozicije i stvoriti samosvojni muzički jezik baziran na meloritmičkim modelima poteklim od tradicije Aborodžina utkanim u rafinirano tonalno pismo.

Urednik Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи