Imaginarni pejzaži

Podsetićemo se albuma "Kardinal" Filipa Džeka objavljenog u oktobru prošle godine u produkciji diskografske kuće Tač Mjuzik.

Na ovom ostvarenju nalaze se remiksi Džekovih živih nastupa na lokacijama u Londonu, Kremsu u Austriji i Nju Džerziju, kao i nekoliko numera koje su nastale u Džekovom kućnom studiju u periodu od 2012. do 2015. godine. S obzirom da Džek u svom stvaralaštvu koristi stare ploče, gramofone i mini diskove kao svojevrsne muzičke instrumente na osnovu kojih nastaje njegov karakteristični muzički svet, njihova upotreba uz dodavanje sintisajzera i bas gitare, je prisutna i na ovom albumu. Ostvarenje je, po rečima autora, inspirisano romanima američke spisateljice Marilin Robinson, koja u svom stvaralaštvu spaja uticaj kalvinističkog učenja sa propitivanjem uslova ljudskog postojanja.

Filip Džek se apstraktnim sredstvima bavi sličnim temama – mogućnošću religioznog iskustva, iščezavanjem ontoloških osnova, zainteresovanošću za probleme i mnogostrukosti postojanja, gubitka i sećanja. Ovu konceptualnu ravan umetnik prevodi u kompleksni, zasićeni i višeslojni zvučni prostor. Pred nama je snažno svedočanstvo o spoju neprevidivosti živog nastupa, improvizacionom impulsu, minucioznosti studijskog rada, o fragmentarnoj obliktovornosti kao odjeku turntejblovske estetike. Sve ove elemente Džek prevodi u zrelu umetničku estetiku, jakog narativnog impulsa, koji svoju izražajnost duguje lucidnim zvučnim afilijacijama snažnog emotivnog dejstva.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара