Vek harmonike - Interpretacije Dua Štajmel-Mikš

Predstavljamo interpretacije Dua Štajmel - Mikš, koji čine mladi nemački umetnici: Olivija Štajmel, harmonika, i Jozef Mikš, gitara. Slušaćete ostvarenja „Galileova inspiracija" Mārija Merija, „Datar" Hozea Sančez-Verdua, potom „Dijalog o plimi i oseki na moru" kanadskog autora Džejmsa O'Kalahana i „Vežbe levitacije" Edoarda Mikelija, kao i prošlogodišnje ostvarenje mladog nemačkog kompozitora Andreasa Eduarda Franka pod nazivom „Na predlog". Slušaćete do sada neobjavljene snimke, koje smo dobili ljubaznošću Olivije Štajmel.


Duo je osnovan 2009. godine, a izvodi repertoar sastavljen od dela savremene muzike, kao i aranžmana rane muzike za harmoniku i gitaru.

Jozef Mikš je rođen 1987. godine u Lajpcigu, a pre gitare učio je klavir. Nakon studija klasične gitare na Univerzitetu u Vircburgu, Mikš je ostao, 2010. godine, da predaje u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Izvodi klasičnu i džez muziku, a u duu sa Olivijom Štajmel tumači i popularne muzičke žanrove.
Olivija Štajmel je rođena 1986. godine u Ahenu, a harmoniku je počela da svira sa šest godina. Posvećena je interpretacijama repertoara iz različitih epoha, ali sa akcentom na savremenoj muzici. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar sa Filharmonijom iz Vircburga, Nemačkom filharmonijom mladih, međunarodnim ansamblom Modern, a od 2012. godine je član Eksperimantalne grupe Muzičke akademije iz Bazela, koja je specijalizovana za savremenu muziku.

Olivija Štajmel i Jozef Mikš su još za vreme studija počeli saradnju sa savremenim kompozitorima, a u tom periodu ih je podržala fondacija Jehudija Menjuhina „Live music now".
Najnoviji projekat ovog dua je bio stvaranje programa posvećenog naučniku i filozofu Galileu Galileju, a zasnovan je na kompoziciji argentinskog autora Mārija Merija pod nazivom „Galileova intuicija". Ova Merijeva kompozicija napisana je 1999. godine. Ideja projekta je bila da se naruči nekoliko koncerata, a čitav koncept se zasniva na audio vizuelnom doživljaju. To je bio razlog da se u projekat uključi i švajcarska slikarka Nikol Fior, čime se stvara uzajamna inspiracija kompozitora, slikara i interpretatora.

Urednik emisije: Marija Šekularac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво