Muzika sveta

Folklorni ansambl Nacionalnog gugak centra iz Južne Koreje

U emisiji MUZIKA SVETA predstavljamo „Folklornu muzičku grupu Nacionalnog gugak centra" iz Južne Koreje. Slušaćete „Ritualnu muziku šamana" i „Instrumentalnu svitu - Gvanak Jeongsanhoesang", koja pripada dvorskoj tradiciji. Snimak je sa nastupa koji je naslovljen „Muzika šamana i kraljeva drevne Koreje - dostojanstvo i ekstaza", a zabeležen je u Studiju 1 Bavarskog Radija u Minhenu, 13. oktobra 2012. godine.

Od osnivanja Nacionalnog gugak centra 1951. godine, pod njegovim okriljem različiti ansambli deluju u pravcu promovisanja korejske tradicionalne muzike, teatra i plesa u zemlji i inostranstvu. Termin „gugak" označava tradicionalnu muziku, i to narodnu i dvorsku muziku. Dok dvorska muzika podrazumeva ritualnu i takozvanu aristokratsku tradiciju, poput Ake, uvezene iz Kine, dang-ake – fuziju kineske i korejske dvorske muzike i hjang-ake – čisto korjske muzike, tradicionalna muzika Koreje ima nekoliko žanrova: Pansori koji označava vokalnu tradiciju, potom sanjo – instrumentalnu muziku i jeong-ak – vokalno-instrumentalnu muziku. Među žanrovima takođe postoji nongak sa plesno-pevačkim numerama koje su praćene udaraljkama koji označava tradiciju sela, kao i šinavi – muziku šamana, te salpuri – ples koji je u vezi sa šamanskim ritualima.

Folklorni ansambl  Nacionalnog gugak centra počeo je sa delovanjem 1980. godine, istovremeno sa osnivanjem Centra nematerijalnog kulturnog dobra. Za svega godinu dana proširili su svoj repertoar nastupima  različitih instrumentalnih i perkusionističkih ansambala, grupa za narodno pevanje, kao i uključivanjem Pansorija – tradicionalne korejske narativne pesme u kojoj su učestvovali jedan narator – sorikun, odnosno vokal i jedan bubnjar – gosu, na vrsti udaraljki pod nazivom buk. Pansori je 2003. godine uvršten u listu svetske nematerijalne kulturne baštine UNESKO-a.

Urednica Marija Vuković

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се