Vokalne simfonije

Henrik Gorecki: Druga simfonija

Druga simfonija Henrika Goreckog opus 31, poznata i kao Kopernikova, komponovana je 1972. godine u čast 500 godina od rođenja čuvenog poljskog astronoma. Delo je nastalo kao porudžbina Košćuško Fondacije iz Njujorka, što je omogućilo kompozitoru da rad predstavi i publici izvan granica rodne Poljske.

Inspirisan pre svega filozofskim implikacijama Kopernikovih otkrića, Gorecki je komponovao simfoniju u monumentalnom stilu, za soliste - sopran i bariton, hor i orkestar. Autor je koristio tekstove iz 145, 6. i 135. Psalma, kao i uvod iz knjige Nikole Kopernika O revoluciji nebeskih sfera. Delo se sastoji iz dva stava, prateći binarnu formu koju je autor koristio u nekoliko prethodnih kompozicija, a koja podrazumeva uspostavljanje protivteže između stavova. Prvi stav predstavlja gromoglasnu orkestarsku kosmičku viziju, sa čestom fortisimo dinamikom, dugim pauzama i brzim hromatskim motivima. Uravnoteženost ciklusa postiže se uvođenjem mirnijeg i staloženijeg drugog stava, koji svojim dimenzijama nadomešćuje nedostatak intenziteta prisutnog u prvom stavu.

Druga simfonija Henrika Goreckog je izvođena i snimana ređe u odnosu na autorova druga dela. Razlog za to je ogroman izvođački aparat neophodan za njeno izvođenje.

U emisiji ćete čuti jedan od retkih snimaka ove simfonije u interpretaciji Hora Poljskog radija i Šlezijskog filharmonijskog hora, Simfonijskog orkestra Nacionalnog radija iz Katovica, i solista - soprana Sofije Kilanovic i baritona Andreja Dobera. Diriguje Antoni Vit.

Autor emisije Jelena Damjanović

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи