Majstori baroka

Johan Sebastijan Bah: Misa u ha-molu

Ovo monumentalno delo Bah je sastavljao između 1747. i 1749. godine i uspeo da ga dovrši neposredno pred kraj svog života. Prve taktove mise Bah je komponovao još 1724. godine; bio je to Sanktus za božićnu službu, ali tada nije imao na umu da će taj stav uključiti u svoj misni ciklus. U narednim decenijama, ova monumentalna kompozicija je nastajala sukcesivno, da bi pred kraj života Bah rešio da priredi kompletno delo za službu.

Veliki majstor zapravo nije svoje poslednje delo nazvao Misa u ha-molu, već je manuskript organizovao u četiri dela čiji su nazivi bili: Misa, koja je sadržala kredo - Simbol vere; Treći deo je bio Sanktus, a četvrti Osana sa stavovima Benediktus, Agnus dei i Dona nobis pacem. Prvi naslov „Velika katolička misa" delu je dao 1790. godine Karl Filip Emanuel Bah koji je nasledio partituru. Kasnije, kako je misa parcijalno objavljivana, sami izdavači su po slobodnoj volji naslovljavali delo, a na kraju se zadržao današnji naziv, iako on može da zavede budući da je tek 5 stavova, od ukupno 27, komponovano u ha-molu. U pogledu stila, Misa u ha-molu predstavlja svojevrsnu sintezu Bahovog muzičkog jezika, sublimirajući njegovo umeće na polju duhovne, vokalno-instrumentalne muzike. Ova partitura inkorporira delove mnogih Bahovih ranijih kompozicija i sasvim je moguće da nije imao na umu njegov koncertni potencijal, već da je možda težio svojevrsnom pokušaju autosinteze stvaralaštva. 

Bah nije doživeo da čuje intergalnu verziju svog dela, a prema istorijskim podacima prvo celovito izvođenje upriličeno je 1859. godine.

U večerašnjoj emisiji Misu u ha-molu izvode: Džoel Harvi, sopran, Karlolin Sempson, sopran, Jestin Dejvis, kontratenor, Ed Lajon, tenor i Metju Rouz, bas, Hor i orkestar Engleski koncert, dirigent je Heri Biket. Snimak je sa koncerta održanog 2. avgusta 2012. godine na Festivalu Proms u Rojal Albert holu u Londonu.

U prvoj emisiji čućete stavove Kirije i Glorija, a u drugoj Kredo, Sanktus, Benediktus, Agnus dei i Dona nobis pacem.

Autorka Sanja Kunjadić

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи