Iz rukopisa

Marica Josimčević: Ogledalo ljudskog roda

U ciklusu IZ RUKOPISA od utorka, 23. do petka, 26. jula, predstavljamo zbirku priča Marice Josimčević, Ogledalo ljudskog roda. Emitovaćemo priče "Spravica", "Šemaja", "Čelik" i "Splavar".

Marica Josimčević je autorka zbirki pripovedaka Škorpion je znao i Put kože, kao i romana Postaja gospodnja, Dno na vrhu sveta i Jovanje - knjiga o drugom postanju. Za Put kože dobila je nagradu „Isidora Sekulić". Prevod njenog romana Dno na vrhu sveta objavljen je 2009. godine u SAD.
Autorka ističe da je u predstojećoj knjizi Ogledalo ljudskog roda, kao i u njenim prethodnim delima i pričama, tema apokaliptičnosti prisutna u većoj ili manjoj meri. Tematsko težište ravnopravno balansira između sudbine kolektiviteta i pojedinačnih povesti. „Sem apokaliptičnosti, knjiga naravno obrađuje i razne druge teme. Pojedine priče se, naime, odnose na iskustva spiritualnog samorasta koji se prikazuje kroz otkrivanje malih ili malo većih ezoterijskih tajni. U drugima je prisutna bajkovitost, no ona koja uvek predstavlja samo okvir za neki novi ili drugačiji raspored simbola; jer kao što znamo, simboli mogu imati različita značenja, te ih valja tumačiti u zavisnosti od konteksta. U odnosu na druge moje knjige jezik je ovde rastresitiji, kazivanje otvorenije nego u ostalim mojim delima, te se lakše čita. Sem toga, nastojeći da ostanem verna vlastitom ranijem iskazu - da je ovo vreme otkrivanje svih tajni - a što današnji ubrzani tokovi duhovnosti uveliko potvrđuju, u pojedinim pričama dajem eksplikacije pripovedačkog zagonetanja, nastojeći da poetskim kazivanjem nadomestim čaroliju tajnovitosti", piše Marica Josimčević.
Čita Marica Milčanović.
Urednice ciklusa: Radmila Gligić i Olivera Nušić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво