Veliki interpretatori – Flautistkinja Irena Grafenauer

Flautistkinja Irena Grafenauer izvodi dela Johana Sebastiana Baha i Volfganga Amadeusa Mocarta.

Irena Grafenauer jedan je od najznačajnijih muzičkih izvođača sa prostora bivše Jugoslavije. Ova umetnica je ostvarila do danas veoma zapaženu internacionalnu umetničku karijeru. Rođena je 1957. godine u Ljubljani, u muzičkoj porodici gde je i dobila prve pouke iz muzike u dobi od samo osam godina. Srednju muzičku školu završila je u rodnom gradu sa petnaest godina, da bi školovanje nastavila na Ljubljanskoj muzičkoj akademiji koju završava ubrzano 1975. godine posle svega tri godine studija. Još kao student, Irena Grafenauer je pobrala nagrade na nekolicini značajnih konkursa, među kojima se ističe njena pobeda na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu 1975. godine, koja je na najbolji način najavila njene dalje uspehe. Već 1978. dobija prvu nagradu na Svetskom takmičenju flautista u Ženevi, kao i nagradu "Zvezda godine" u Minhenu. Ova priznanja otvoriće joj vrata Berlinske filharmonije sa kojom je nastupila kao solista, a biće i prva žena u dugogodišnjoj istoriji Orkestra Bavarskog radija koja je sa ovim ansamblom nastupala kao solista na flauti.

Koncertna karijera Irene Grafenauer puni zamah doživela je osamdesetih godina prošlog veka, da bi se kasnije posvetila pedagogoškom angažmanu na čuvenom salcburškom Mocarteumu. Kao solista, Irena Grafenauer, je nastupala sa većinom značajnih evropskih i svetskih orkestara i dirigenata poput Karla Bema, Danijela Barenbojma, Leonarda Bernstina i drugih.

Tokom svoje plodne umetničke karijere, Irena Grafenauer snimila je tridesetak albuma za različite inostrane izdavače, od kojih se izdvaja diskografska kuća Filips za koju je realizovala komplet od 10 kompakt diskova sa delima kompozitora različitih epoha. Među njima, naročito je zapažen njen album sa delima Volfganga Amadeusa Mocarta, kojim se uključila u veliki projekat objavljivanja celokupnog opusa ovog kompozitora.

Za izuzetan doprinos slovenačkoj kulturi, Irena Grafenauer dobila je Orden slobode Republike Slovenije, kao i Prešernovu nagradu za 2005. godinu.

Autor emisije: Stefan Cvetković.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара