Pesnici Krakovske avangarde

Ciklusom POLjSKA POEZIJA, koji emitujemo nedeljom, predstavljamo, u izboru i prevodu Biserke Rajčić, pesnike KRAKOVSKE AVANGARDE, jedne od najuticajnijih književnih grupa međuratne Poljske.

U trećojoj emisiji ovog ciklusa (29. januara 2012) možete slušati stihove Jana Bženkovskog i Jalua Kureka.

Jan Bženkovski (Jan Brzękowski, 1903-1983). Pesnik, prozni pisac, kritičar, prevodilac, član grupe Krakovska avangarda i saradnik njenih časopisa Skretnica i Linija. Uređivao je i časopis L'Art Contemporain, koji je izlazio u Parizu. Bio je blizak sa konstruktivističkom grupom a. r. (revolucionarna umetnost). Od 1928. godine živeo je u Francuskoj, sarađujući s nadrealistima i kubistima. Zbirke: Bilo, Na katodi, Ljubavne pesme, U drugom licu, Stegnuto oko ustiju, Ražani ep, Odiseje, Nova Kosmogonija, Susret krajnjih stvari, Izabrane pesme i dr.

Jalu Kurek (1904-1983). Pesnik, prozni pisac, kritičar, prevodilac, član Krakovske avangarde, urednik časopisa Linija, blizak sa italijanskim futuristima, posebno s Marinetijem. Sarađivao je i sa Zenitom. Zbirke: Žege, Pevanja o Žečpospoliti, Usta u pomoć, Mohigangas, Razglednice.

Stihove čita Marica Milčanović.

*   *  * 

Sledeće nedelje, 5. februara, nastavljamo emtovanje ciklusa POLjSKA POEZIJA. U izboru i prevodu Biserke Rajčić predstavićemo avangardne jidiš pesnike.

Urednik ciklusa: Radmila Gligić.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво