Improvizorijum

Koncert ansambla „Dinamitri Džez Folklor” i Amirija Barake, koji je održan na festivalu „Na granici između Sardinije i Džeza“ u Sant Ana Areziju na Sardiniji.

Uticajni i kontroverzni afro-američki politički aktivista, pisac, muzičar i borac za crnačka prava Liroj Džons, poznatiji kao Amiri Baraka je proveo gotovo pedeset godina života boreći se snagom umetnosti protiv rasizma, nasilja, mizoginije i homofobije. U znak sećanja na ovog revolucionarnog provokatora, koji je preminuo početkom 2014. godine, organizatori cenjenog džez festivala na Sardiniji „Na granici između Sardinije i Džeza" u Sant Ana Areziju  i producent i vlasnik italijanske diskografske kuće Rudi Records, Masimo Judikone, odlučili  su da objave zajedničke snimke sa festivala iz 2013. godine, kada su ansambl Dinamitri Jazz Folklore i Amiri Baraka poslednji put zajedno nastupali. Te godine je  festivalski program bio posvećen opusu Sana Ra.

U jednoj od svojih knjiga Blues People Baraka nas je upoznao sa unutrašnjom, suštinskom  tačkom gledišta o istoriji džeza i simboličkim značenjem nasleđa afričkog zvuka kao „nadljudske inspracije", koji polako pada u zaborav.

Autor emisije: Milenko Mićanović

 

broj komentara 0 pošalji komentar