Savremena levica

Darko Suvin: O sjaju, bijedi i mogućnostima socijalističke Jugoslavije

U ciklusu SAVREMENA LEVICA koji ćemo emitovati od četvrtka, 30. aprila, do subote, 2. maja, možete slušati tekst Darka Suvina „O sjaju, bijedi i mogućnostima socijalističke Jugoslavije".

U ovom tekstu Darko Suvin pokušava da pogledom unazad ka periodu od 1972. do '89. godine objasni krajnje neslavan raspad u „najgoroj zamislivoj varijanti međusobno zaraćenih patuljastih klasa pod zastavama mini-nacionalizama". Autor zastupa tezu da je brza industrijalizacija bila preduslov samostalnosti, dobrobiti i kulturne modernizacije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Kapital za ovaj proces pronađen je u novoj „socijalističkoj prvobitnoj akumulaciji", koja je bila znatno manje okrutna od one kapitalističke, ali je izazivala trajne napetosti i eksploatacijske pritiske. Potreba za plebejskom podrškom odozdo bila je podmirena međunarodnim kapitalističkim zajmovima (uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država) i podsticanjem migracija iz sela u gradove.

„Glavna propratna društvena promjena u SFRJ između 1950. i 1972. bila je seoba između 1,5 i dva milijuna seljaka u gradove. Broj seljaka pao je 1969. na manje od polovine ukupnog broja stanovnika po prvi puta od neolita. Čini se da je broj seljaka privatnika do 1980-ih pao na manje od petine ukupnog stanovništva, premda su se mnogi nekvalificirani radnici u vrijeme krize mogli vratiti na svoja imanja. Druga velika društvena promjena bila je brza masovna proizvodnja prvog modernog proletarijata i inteligencije u ovom dijelu svijeta", piše Suvin.
Pri svemu tome pitanje izvora dovoljne akumulacije kapitala nikada nije razrešeno. Porast i raspodela viška vrednosti, koji je trebalo uravnoteženo raspodeliti imeđu industrijalizacije, odbrane i standarda, bili su suština problema i temeljni lokus svih napetosti i nezadovoljstava, smatra autor.

Ovaj tekst je prvi put izložen prošle godine na Institutu za kritičku toriju u Berlinu.
Prevod Marija Mrčela i autor.
Urednica ciklusa Tanja Mijović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 02. maj 2015, 19:00) - Redakcija [neregistrovani]

Treci program

Hvala na javljanju.
Drugi i Treći program Radio Beograda koriste istu talasnu mrežu. Radio Beograd 2 emituje se od 05 do 20 sati, a Treći program od 20.00 do 05 sati. Zbog toga postoji zajednički link za slušanje programa. Zaista, dok slušate program uvek stoji "Radio beograd 2", ali u vreme emitovanja Trećeg programa (od 20:00 do 05:00) možete slušati naše emisije.
Pozdravljamo vas.
Treći program Radio Beograda

(četvrtak, 30. apr 2015, 14:33) - ... [neregistrovani]

Bitno: Radio Beogradu 3 se ne može pristupiti preko RTS portala jer je link povezan sa radio Beogradom 2.

...