Jeftiniji roming

Sezona je godišnjih odmora, i zato nije naodmet ponoviti, zbog onih koji to još ne znaju, a planiraju da otputuju u inostranstvo, kako što jeftinije razgovarati mobilnim telefonom.

Pre korišćenja rominga trebalo bi da proverite cene odlaznih i dolaznih poziva, način tarifiranja, cenu uspostave veze i SMS poruka, koju mrežu da izaberete u inostranstvu i da li je moguće koristiti kratak kod pre pozivanja broja.

Otkuca se na telefonu *102* 99381 broj telefona i niz se završi znakom "taraba".

"Posle toga se sačeka da poziv bude uzvraćen iz matične mreže. Na ovaj način ostvariće značajne uštede u pozivanju. Primera radi kada iz Grčke zovu Srbiju običnim pozivom, znači okretanjem broja koji žele da dobiju cena poziva je 60 dinara po minutu, a korišćenjem kratkog koda cena je 35 dinara po minutu, kaže Jelena Stojanović iz MTS-a.

I pripejd korisnici Telenora mogu da koriste istu uslugu, a kod za tu mrežu je *123*.

Za korisnike MTS-a i VIP-a bitno je da, kada stignu na određenu destinaciju, ručno izaberu mrežu sa kojom te kompanije imaju najpovoljnije ugovore.

Tako vam se neće desiti da vas po povratku sa letovanja račun za mobilni telefon neprijatno iznenadi.

Uspećete da minut odlaznog poziva npr. iz Egipta, koji u nekim mrežama košta više od 300 dinara, platite nekoliko puta manje.

"Naši građani koji putuju u susedne zemlje Hrvatsku, Bugarsku na raspolaganju imaju vrlo povoljne cene rominga. Isto se odnosi i na Tursku, Tunis, Egipat, gde god da budu u ovom trenutku na letovanju moći će da koriste našu letnju ponudu koja podrazumeva 35 odsto niže cene od uobičajenih, kaže Dragana Roter iz VIP-a.

Važno je znati da taj popust važi u noćnoj tarifi - od 19 sati do 7 ujutru i da obuhvata najviše 1.000 minuta odlaznih poziva mesečno.

Za razliku od MTS-a i VIP-a, Telenor ove godine nema posebne letnje popuste, ali korisnicima nudi druge pogodnosti.

"Samo Telenorovi korisnici ne moraju da vode brigu u kojoj su mreži kada se nađu u inostranstvu, jer je svuda cena ista i koja god mreža da ih uhvati oni će tu jednu cenu da plaćaju i uvek će imati najjači signal. Druga pogodnost Telenorovog rominga jeste činjenica da su sve zemlje sa kojima Telenor ima ugovor o romingu, a njih je oko 155, podeljene u 4 zone, uglavnom po geografskom kriterijumu i u svakoj zoni važi jedna cena", kaže Ana Davičo iz Telenora.

Samo u Crnoj Gori sva tri operatera nude promotivne cene rominga, pod uslovom da ručno izaberete mrežu operatera sa kojom imaju posebne ugovore.

Specijalna ponuda za tu destinaciju podrazumeva da su dolazni pozivi besplatni, a da se odlazni tarifiraju od 7,9 do 9 dinara po minutu. Bitno je i to da se na sve cene doda PDV.