Vlada Crne Gore negirala navode o izgradnji NATO baza

Crnogorsko ministarstvo odbrane negiralo je navode da je komanda Kfora zainteresovana za izgradnju privremene baze u Podgorici koju bi za odmor koristile jedinice koje kroz Crnu Goru prolaze na putu za Kosovu ili u povratku.

Portparol ministarstva Vidak Latković podgoričkim medijima je kazao da je kasarna "Masline" u Podgorici odlukom vlade proglašena "neperspektivnom" za potrebe crnogorske vojske i da je planirano njeno skoro napuštanje i izgadnja stambenog bloka za potrebe državnih organa.

Podgorički dnevnik "Vijesti" objavio je da je komanda Kfora zainteresovana da u Podgorici izgradi privremenu bazu za odmor NATO snaga, kao i da je visoka delegacija komande NATO sa Kosova nedavno posetila Podgoricu i obišla kasarnu "Masline".

Latković je potvrdio da su predstavnici Kfora nedavno boravili u Crnoj Gori i da je razgovarano o primeni sporazuma o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama koji je Crna Gora potpisala sa NATO.

Prema njegovim rečima, tom prilikom nije bilo reči o izgradnji baza, već o korišćenju kapaciteta crnogorske vojske za privrmeni odmor trupa NATO prilikom njihovog prolaska kroz Crnu Goru.

Latković je dodao da prilikom boravka predstavnika Kfora "nije bilo reči ni o eventualnom finansiranju ili rekonstrukciji postojećih vojnih objekata za potrebe Kfora".