Intervju: Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije

Intervju: Mirko Cvetković, predsednik Vlade Srbije

Predsednik Vlade naveo je da pored ekonomskih postoje i drugi ciljevi: politički - približavanje Evropskoj uniji i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije; i socijalni, u koje je ubrojao i borbu protiv kriminala.

Naglasivši da je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ključni cilj, Cvetković je rekao da se ulažu značajna sredstva radi poboljšanja uslova života srpskog stanovništva  na Kosovu i Metohiji i dodao da ukoliko se pokaže da je neophodno povećanje sredstava ići će se na "redistribuciju" budžeta.

"Generalna ideja je da ne prihvatimo i nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova", rekao je Cvetković.

Premijer je pozvao da se na kraju njegovog mandata analiziraju rezultati, cifre, da bi se ocenila uspešnost rada Vlade.

Govoreći o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, Cvetković je naglasio da raskid Koncesionog ugovora, ako ga uopšte bude bilo, neće imati nikakve posledice na odlaganje izgradnje auto puta i koncesija će kao model finansiranja i dalje ostati.

I rešavanje problema energetike i privlačenje investicija su oblasti gde je potreban značajan angažman.

Po premijerovim rečima. pitanje cena je problem konkurencije na tržištu, a porast plata je moguć samo rastom društvenog proizvoda, nikako ne dekretom. Ako bi se to činilo dekretom, to bi izazvalo spiralu inflacije.

Cvetković je naglasio da je neophodno smanjenje inflacije ako želimo u Evropsku uniju i ocenio realnim da se stopa inflacije do kraja mandata spusti na 4 odsto.

Govoreći o penzijama, predsednik Vlade je ukazao da je neophodno uspostaviti socijalni balans kako ne bi došlo do zapostavljanja te kategorije stanovništva.

Kandidatura u Evropskoj uniji su premijerova očekivanja u martu ili aprilu sledeće godine - to je, kako kaže, zapravo jedan proces u kome je potrebno ispuniti niz uslova.

"Beli šengen", putovanje bez viza po Evropi, je pogodnost čije će pozitivne efekte osetiti sami građani Srbije.

Na pitanje novinara da li može ispuniti očekivanja građana, Cvetković je rekao da će ispuniti očekivanja građana, mada ne svih; a uspeh Vlade, prema Cvetkovićevim rečima, su opipljivi rezultati - smanjena nezaposlenost, izgrađeni kilometri autoputeva, železničkih pruga i slično.

Na drugoj strani, neuspeh bi bio kada se sve to ne bi desilo - inflacija ostala na visokom, plate na niskom nivou, zaključio je Cvetković.