Jagma za "Boing"-ovim avionima

Na najvećem ovogodišnjem sajmu aviona i vazduhoplovne tehnike, koji je otvoren u Fernborou u Velikoj Britaniji, avioprevoznik "Etihad ervejz" iz Abu Dabija je saopštio da je poručio od "Boinga" letelice u vrednosti od osam milijardi dolara.

To je američkog proizvođača aviona, po porudžbinama, bar do sada obznanjenim na ovoj sajamskoj manifestaciji, postavilo ispred glavnog evropskog rivala, kompanije "Erbas".

Nacionalni avioprevoznik Ujedinjenih arapskih emirata, "Etihad" će u svoju flotu uvrstiti još 35 boinga 787 "Drimlajnersa" i 10 boinga 777s koji ukupno koštaju 5,5 milijardi dolara, pri čemu je još 2,7 milijardi dolara utrošeno na ostale porudžbine iz Boingovog proizvodnog programa.

Taj prevoznik, koji bi prema nekim očekivanjima na sajmu trebalo da naruči ukupno oko 100 aviona, najverovatnije će poručiti i 10 Erbasovih letelica A380s u vrednosti od 3,3 milijarde dolara i oko 25 aviona klase A350s, koji su evropski pandam boingu 787.

"Erbas", za sada, ne želi da komentariše ta nagađanja, prenosi Rojters.

Jedan od najvećih sajmova komercijalnih letelica u Engleskoj, prema oceni mnogih izveštača, počeo je sa daleko skromnijim porudžbinama nego ranijih godina.

Razlog tome, kako se ocenjuje, u najvećoj meri su veliko poskupljenje goriva na svetskom tržištu, loši kreditni uslovi, blagi pad u poslovanju avioprevoznika i sve manja potražnja za avionskim kartama.

Nove avione su naručili upravo prevoznici iz arapskih zemalja bogatih naftom, koji profitiraju od eksploatacije te najvažnije energetske sirovine.

"Boing" je saopštio da je dobio i porudžbinu za 50 aviona tipa 737 od novog niskobudžetskog prevoznika "Flaj Dubai" u vrednosti od četiri milijarde dolara, dok je evropski "Erbas", prema pisanju agencije ČTK, dobio "manju" porudžbinu od "Saudi Arebijen erlajnsa" za 1,6 milijardi dolara.

Na lanjskom aerosalonu u Parizu proizvođači civilnih aviona su saopštili da su dobili porudžbine za 600 letilica, a ove godine se na salonu kod Londona, očekuje samo oko polovine tog broja.