Novi “Aj-Fon” 3G u prodaji

Druga, poboljšana verzija čuvenog multimedijskog mobilnog telefona "Aj-Fona" (iPhone) treće generacije, od danas je u prodaji. U prvih 12 sati, samo na Novom Zelandu, prodato je više od 400 aparata novog modela.

Proizvođač, američka informatička kompanija "Epl" (Apple), je za tržište na kom će se telefon prvo pojaviti, izabrao 22 države među kojima su SAD, Japan, skandinavske zemlje, ali i Švajcarska.

Nova, tehnološki mnogo naprednija verzija "Aj-Fona" našla se, zbog vremenske razlike, najpre u prodavnicama Japana i Novog Zelanda, gde su kupci u redovima čekali i po nekoliko desetina sati da bi došli do svog omiljenog telefona.

Nova generacija "Aj-Fona" je osim telefona opremljena i sistemom za satelitsko navođenje, omogućava surfovanje po Internetu, a sadrži i muzički plejer.

"Aj-Fon 3G" će omogućiti i slanje elektronske pošte preko sistema američkog softverskog giganta "Majkrosofta" - "Majkrosoft eksčejndž" (Microsoft Exchange) i biće mnogo brži od prethodne verzije.

Nova verzija telefona prodavaće se po ceni nižoj za čak 200 dolara od prve verzije, tako da će model od osam gigabajta memorije koštati 199 dolara, a od 16 gigabajta 299 dolara.

Proizvođač se nada da će nova verzija "Aj-Fona" biti ozbiljna konkurencija čuvenom telefonu "Blekberi" (BlackBerry), prvom "smart" mobilnom telefonu na tržištu, sa ciljem da do kraja 2008. godine proda ukupno 10 miliona "Aj-Fonova".

Do kraja marta prodato je 5,4 miliona aparata stare verzije.

Korisnicima bi na raspolaganju trebalo da bude više od 500 aplikacija među kojima će četvrtina biti besplatna, a od onih koje će se plaćati 90 odsto će se koštati manje od 10 dolara.

Promena stila života i nove poslovne mogućnosti, samo su deo onoga što kupci mogu dobiti pored fantastičnih tehničkih prednosti novog modela 3G telefona, poručuje proizvođač.