Crna statistika

U Srbiji je u saobraćajnim nesrećama, tokom poslednjih 10 godina poginulo 10.127 ljudi. Na putevima godišnje pogine više od 1.000 osoba, što je veći broj od svih ostalih nasilnih smrti u našoj zemlji. Oštrije kazne smtraju stručnjaci,trebalo da doprinesu smanjenju broja nesreća.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja sa oštrijim kaznama, koje bi,prema oceni stručnjaka, trebalo da doprinese smanjenju broja nesreća izrađen je pre tri godine ali još nije usvojen.

U protekloj deceniji zabeležno je više od pola miliona saobraćajnih nesreća u kojima je povređeno 155.000 ljudi.

Predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ocenio je  da će na putevima u Srbiji tokom leta biti povređeno skoro 4.000 osoba, a oko 200 izgubiti život, ako ne bude pooštrena saobraćajna kontrola.

On je dodao da se najveći broj saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodima događa tokom letnjih meseci i da je neophodno da država hitno preduzme odlučne mere kako bi se smanjio broj stradalih.

"To se pre svega ogleda u strožijoj kontroli saobraćajne policije,efektivnoj medijskoj kampanji i usvajanju novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima", rekao je Okanović.

Ocenivši da sistem bezbednosti saobraćaja u Srbiji sada faktički ne postoji, on je rekao da očekuje da će donošenje novog zakona o bezbednosti u saobraćaju biti jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Član radne grupe za izradu zakona, profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić,kaže da je visok broj stradalih u saobraćaju posledica "loših pravila igre", odnosno neodgovarajućeg zakona kojim je regulisana bezbednost na putevima.

Navodeći da bi usvajanjem nove zakonske regulative broj poginulih na drumovima godišnje bio smanjen za oko 200, Vujanić je procenio da bi se tim zakonom sačuvalo i do 400 života.

"Nisam siguran da bi u narednih pet godina mogli da budemo bez poginulih, ali bi za deset godina broj poginulih trebalo da bude sveden na slučaj", objasnio je Vujanić.

Predlog novog zakona drugačije reguliše vozačku dozvolu, kategorizacije vozačkih dozvola i kategorije vozila, pripremu, učenje i polaganje vozačkog ispita i savremeniju kaznenu politiku.

U saobraćajnim nesrećama, tokom 2007. godine poginule su 964 osobe.