Promena pola i u Beogradu

U Srbiji se obavi oko 20 operacija promene pola godišnje. Na ovak korak odlučuje se više žena nego muškaraca.

Operaciji promene pola, u Srbiji najčešće su podvrgavaju stranci i svega jedan do dva domaća pacijenta, koji promenu pola plaćaju oko 500 evra. Za strance cena je četiri puta viša.

Međutim njima to nije skupo, jer u Americi ova operacija košta od 15.000 do 20.000 dolara, na privatnim klinikama i do 25.000 dolara, a u Nemačkoj se za promenu pola plaća oko 10.000 evra.

Beogradski tim za transeksualnu hirurgiju ove komplikovane zahvate izvodi gotovo 20 godina.

Ginekolog iz bolnice "Narodni front", Dušan Stanojević kaže da posle operacije i tretmana, na kraju ne može da se vidi da je, na primer, budućoj ženi pol menjan hirurški.

Dosadašnja praksa pokazala je da se više žena, nego muškaraca odlučuje na promenu pola, a da je seksualno zadovoljstvo kod novih žena mnogo veće nego kod tako rođenih, dok je kod novih muškaraca manje nego kod pravih.

Najveći broj transeksualnih žena i muškaraca trpi psihički i emocionalni bol zbog konflikta između njihovog seksualnog identiteta (onoga što veruju da jesu) i pola sa kojim su rođeni odnosno njihove anatomije.

Smatraju da je jedini izlaz iz ove situacije promena fizičkog stanja.

Mnogi transeksualci veruju da oni zapravo ne menjaju pol tela, već ga prilagođavaju svom pravom polu, koji se ne može izmeniti.

Nakon promene pola, transeksualni ljudi ponekad zažale zbog svoje tranzicije, ili se čak odluče za detranziciju u svoj pravi pol. Međutim, svaka skorašnja studija na temu broja detransformacija je ustanovila da je ovaj broj ispod 1 odsto, a razlozi su raznovrsni.