Četiri mrtva u napadu Tamilskih tigrova

Najmanje četiri putnika, među kojima dve žene i dete, poginuli su danas, kada su tamilski ekstremisti napali autobus na jugoistoku Šri Lanke. Pored poginulih u napadu povređeno je 25 osoba.

Incident se dogodio u mestu Butala, 240 kilometara jugoistočno od Kolomba, kada su na putnički autobus, kojim je putovalo 40 ljudi, Tamili otvorili vatru.

Neidentifikovani napadač sakrio se kraj puta, i u trenutku kada je autobus prolazio on je otvorio vatru na putnike koji su bili zatečeni iznenadnim napadom, ali je vozač, kako se čini, ostao priseban.

„Kada je uleteo u zasedu Tamilskih tigrova, vozač autobusa nagazio je na gas dok se vozilo nije našlo na sigurnom," rekao je očevidac koji se nalazio u obližnjoj vikendici. Ipak, njegova spretnost nije sprečila da u napadu ne bude nedužnih žrtava,

„Dve žene i 12-godišnje dete nalaze se među poginulima i njihova tela su pokrivena u bolnici," nalazi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vlada Šri Lanke je za napad optužila Tamilske tigrove, koji se bore za nezavisnost tamilske manjine na severu zemlje.

Gerilska grupa je zauzela regije Vavuniju, Manar i Velioju, koje će, ako se njihove želje ostvare, postati nezavisna država.

Bombaški napad na autobus u istoj oblasti, koji su Tamilski tigrovi sproveli januara tekuće godine usmrtio je 26 osoba.

Vladin cilj je da zatvori sve pobunjenike do kraja godine, ali načelnik vojnih snaga Šri Lanke, general Sarat Fonseka rekao je da će za ostvarivanje cilja biti možda potrebna godina više.

Pobunjenici ratuju sa vlastima od 1983. godine u cilju da ostvare uslove za sticanje nezavisne države Tamila, koje vladajuća etnička grupa Sinhaleze spretno marginalizuje godinama. U tim sukobima poginulo je više od 70,000 ljudi.

Povezane vesti:

Šri Lanka: 34 osobe poginule u međuetničkim sukobima