Kosovo zatražilo prijem u MMF i Svetsku banku

Kosovo je zatražilo prijem u Međunarodni monetarni fond, MMF, i Svetsku banku, saopštio je danas premijer Kosova Hašim Tači. Srbija će nastojati da spreči prijem Kosova u međunarodne institucije.

"Aplicirali smo juče za članstvo u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu i očekujemo vrlo brzo pozitivan odgovor", izjavio je Tači na otvaranju donatorske konferencije za Kosovo u organizaciji Evropske komisije.

"Naš cilj je članstvo u NATO, Evropskoj uniji i svim međunarodnim organizacijama", naglasio je Tači.

Članice u ključnih međunarodnih finansijskih institucija mogu postati samo suverene države, zbog čega diplomati ocenjuju da bi prijem Kosova i MMF i Svetsku banku međunarodni položaj Prištine nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti sredinom februara.

Kosovske vlasti očekivale su prijem u obe finansijske institucije još tokom prolećnog zasedanja u aprilu, ali je čitav proces odložen za septembar, kada će se kosovska kandidatura naći na dnevnom redu MMF-a i Svetske banke.

Ključni činilac kosovskim ambicijama da se uključe u MMF i Svetsku banku će biti broj država koje do septembra priznaju nezavisnost Kosova. Za proteklih 145 dana, nezavisnost Kosova priznale su 42 države, uključujući SAD i 20 članica Evropske unije.

Jeremić: Sprečiti ulazak Kosova u međunarodne institucije

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da će jedan od pravaca diplomatske aktivnosti Srbije u narednom periodu biti nastojanje da se spreči prijem Kosova u međunarodne političke, ali i finansijske organizacije, u kojima je članstvo rezervisano za suverene države.

Jeremić je ukazao da je Kosovo do sada već pokušalo da pristupi desetinama organizacija, kako regionalnih, tako i međunarodnih, a da je Srbija to sprečavala sredstvima koja su u skladu sa statutima tih organizacija.

"Poslednji primer je aplikacija Kosova za pozivni broj u Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije. Mi smo to sprečili", rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

"Kosovo do sada nije ušlo ni u jednu jedinu međunarodnu organizaciju. Najveći uspeh za Prištinu, naravno, predstavljalo bi članstvo u UN ili OEBS, ali oni to nisu ni pokušali, jer statut tih organizacija to jasno onemogućava", objasnio je šef srpske diplomatije.

Guverner Jelašić protiv članstva Kosova u MMF

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, koji u Odboru guvernera Međunarodnog monetarnog fonda predstavlja Srbiju, zatražiće od zemalja članica MMF-a da ne podrže učlanjenje Kosova, niti drugi oblik njegovog učestvovanja u radu tog fonda.

U NBS ističu da je to u skladu s međunarodnim pravom i principima na kojima je osnovana ova međunarodna finansijska organizacija.

Povodom zahteva privremenih organa vlasti Kosova za učlanjenje u MMF, guverner Jelašić će uputiti pismo generalnom direktoru tog fonda i predstavnicima Švajcarske, kao zemlje preko čije konstituence Srbija ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u.

U skladu sa stavovima državnih organa Republike Srbije, Jelašić će se protiviti ovakvom pokušaju privremenih organa vlasti Kosova da uđu u članstvo MMF-a.

Članstvo u MMF uslov za člansto u SB

Uslov za prijem bilo koje zemlje u Svetsku banku je njeno članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu. Tek kada zemlja postane članica MMF-a, onda odluku o njenom članstvu u Svetskoj banci donosi Odbor izvršnih direktora te banke, pri čemu neki od njih zastupaju samo svoje zemlje, kao bančini akcionari, a neki predstavljaju više zemalja članica. objavila je agencija Tanjug.

Prema pravilima te dve vodeće svetske finansijske institucije, i u MMF-u i u SB, zemlje članice su i akcionari, pojedinačno, ili grupno, a odluke u obe organizacije se donose većinom glasova akcionara.

Samo velike zemlje članice MMF-a i SB imaju svoje sopstvene akcionarske glasove, među kojima su, Saudijska Arabija, Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija i druge.

Postoji zemlje članice koje zastupaju same sebe, a nisu sve zemlje članice SB pojedinačno i akcionari SB, već ima i primera da nekoliko manjih zemalja članica imaju svog zajedničkog zastupnika, akcionara.

Bivšu Jugoslaviju je, u Svetskoj banci ranije kao akcionar zastupala Holandija, a Srbiju sada u SB zastupa - Švajcarska.

SAD, na primer, ima nešto više od 16 odsto akcionarskih glasova u SB i daleko najveći uticaj na odluke ove globalne finansijske institucije.

Ukoliko bi se sabrali pojedinačni glasovi zemalja koje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a s obzirom na njihov akcionarski udeo u MMF-u i SB, lako je moguće da se prihvati zahtev Kosova za članstvo u te dve najvažnije svetske finansijske institucije.