EKA se protivi planu FIFA o ograničenju broja stranaca

Novoformirana Evropska klupska asocijacija usprotivila se, na svom prvom sastanku, kontroverznom predlogu Svetske fudbalske federacije koja ograničava broj stranih igrača u startnim postavama.

U saopštenju EKA navodi se da njena 103 člana "snažno prihvataju stav" predsednika udruženja Karl-Hajnc Rumenigea i potpredsednika Đoana Laporte, koji su se usprotivili predlogu posle sastanka sa evropskim komesarom za socijalna pitanja Vladimirom Špdilom.

Predsednik FIFA Sep Blater lično se zalagao za predlog "6+5", koji bi ograničcio klubove da na početku utakmica mogu na teren da izvedu najviše petoricu stranih igrača.

UEFA se takođe protivi tom predlogu i ističe da je on u suprotnosti sa zakonima Evropske unije o radu i slobodnom kretanju radnika u okviru zajednice.

UEFA, međutim, ima drugo pravilo o ograničenju, koje traži od svakog kluba da u sastavu ima minimalnu kvotu igrača koji su potekli iz domaće škole. U tom planu se, međutim, ne pominju nacionalnosti igrača.

EKA je nastala u januaru, umesto dotadašnjeg udruženja najbogatijih klubova G14. Nju čine 103 kluba, izabrana na osnovu rejtinga UEFA.

Udruženje je na sastanku odredilo i sastav Upravnog odbora i potvrdila Rumenigea za predsednika.