"Majkrosoft" kupuje "Jahu"

Američki softverski gigant “Majkrosoft” (Microsoft), ponovo će pregovarati o kupovini "Jahua" (Yahoo), u celini ili jednog njegovog dela. Na tržištu na kojem dominira pretraživač “Gugl” (Google), vodi se ljuta borba oko zarade koja se procenjuje na milijardi dolara zarade.

"Majkrosoft" hoće da nastavi pregovore, ali uz uslov da "Jahuov" odbor akcionara, koji će biti održan 1. avgusta, prihvati promenu Upravnog odbora kompanije.

U "Majkrosoftu" ne kriju da su zainteresovani za razgovore o nekoj većoj transakciji, ali samo ako imaju posla sa novim upravnim odborom "Jahua", podržavajući pokušaj promena na vrhu kompanije.

 

Američki milijarder, Karl Ajkan, jedan od manjinskih vlasnika "Jahua" već nekoliko meseci želi smenu sadašnjeg Upravnog odbora "Jahua" jer je, prema njegovom mišljenju, pogrešio kada je 12. juna odbacio ponudu "Majkrosofta".

Višemesečni pregovori između predstavnika "Majkrosofta" i "Jahua" prekinuti su sredinom juna kada su iz "Jahua" odbili ponudu od 47,5 milijardi dolara.

Prema prvobitnoj ponudi, upućenoj u februaru ove godine, "Jahu" je trebalo da bude kupljen za 44,6 milijardi dolara.

Udruživanje sa nekom internet kompanijom je davnašnja želja rukovodstva "Majkrosofta", a naročito od kada je vrednost akcija kompanije počela da pada.

Razne uštede bi u slučaju spajanja iznosile oko milijardu dolara, što nije za zanemarivanje ni kada su u pitanju giganti industrije u kojoj je profit ogroman, a brzina rasta najveća na tržištu.