Zainteresovanost za Šumadiju

Nadam se da ćemo uskoro dobiti ozbiljnog strateškog investitora za "Jagodinsku pivaru" , izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je sa direktorom kompanije Hajneken za Centralnu Evropu Havijerom Belisonom posetio "Jagodinsku pivaru" AD.

Dinkić je istakao da su predstavnici Hajnekena imali priliku da se upoznaju sa kapacitetima "Jagodinske pivare" i podsetio da je kompanija Hajneken ove godine preuzela pivaru MB iz Novog Sada i otkupila od kompanije Efes dve pivare u Zaječaru i Pančevu.

Dinkić se sastao i sa predsednikom optšine Jagodina Draganom Markovićem sa kojim je razgovarao o regionalnom razvoju, turističkim potencijalima Jagodine i daljem privrednom razvoju te oblasti.

"Posle zaključivanja ugovora o zajedničkom ulaganju u Zastavi sa Fiatom, atraktivnost celog regiona Šumadije i Pomoravlja značajno se povećala za strateške investitore", istakao je Dinkić na zajedničkoj konferenciji za novinare u opštini Jagodina.

Prema njegovim rečima, Agencija za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) dobija svakog dana sve više upita i beleži veliki interes za to područje.

On je naveo da je problem svih opština tog područja za privlačenje grinfild investicija to što nijedna opština ne raspolaže dovoljnom količinom zemljišta u sopstvenom vlasništvu.

"Zbog toga smo predložili da vlada uvede novu stavku u budžetu, pomo lokalnim samoupravama u otkupu zemljišta u cilju formiranja atraktivnih industrijskih zona", rekao je Dinkić.

On je potvrdio da je sa Markovićem razgovarao da se upravo u Jagodini formira jedna takva industrijska zona od 26 hektara pored autoputa i da će vlada u budžetu za to obezbediti sredstva.