Registrovano više od 25.000 .rs domena

Registar nacionalnog internet domena registrovao je do sada 25.562 .rs internet domena, koji treba da zamene domene sa nastavkom .yu.

Od svih registrovanih domena 13.306 je sa nastavkom .rs, namenjenom svim zainteresovanim korisnicima, 8.783 sa nastavkom co.rs, namenjenom poslovnim korisnicima i 1.024 sa nastavkom ogr.rs, namenjenom ostalim korisnicima koji su pravna lica, saopštio je Registar nacionalnog intrnert domena.

Od početka registracije, 10. marta, registrovano je i 2.075 domena sa nastavkom in.rs, namenjenom fizičkim licima, 373 domena sa nastavkom edu.rs, namenjenom obrazovnim ustanovama.

Registar je objavio da je dvadesetpetohiljaditom .rs domenu - sanjaplast.rs, dodeljena besplatna registracija za godinu dana.

Sledeći jubilarni domen, koji će biti nagrađen, biće pedesetohiljaditi.

Predstavnici registra kažu da bi nakon dogovora sa državnom upravom trebalo da se intenzivira registrovanje i gov.rs domena, čime će Srbija napustiti vezanost za .yu domen.

Procenjuje se da starih .yu domena ima oko 40.000.

Registar je formirao i Komisiju za tranziciju koja rešava molbe za registraciju domena u tranziciji, za slučajeve kada registrant .yu domena nije više aktivno pravno lice.

Registracija .rs domena se obavlja preko ovlašćenih registara, kojih trenutno ima 36.

Sa uvođenjem nove registracije sva preduzeća mogu da registruju neograničen broj domena, tako da će, ako žele, moći da imaju posebne Internet prezentacije za sve svoje proizvode i usluge, a tu je i mogućnost da fizička lica registruju domene.

Prelazak sa starog .yu domena na novi .rs obaviće se u dve faze.

Prva će trajati šest meseci, kada će vlasnici postojecih .yu domena imati isključivo pravo registracije ekvivalentnog domena u novom .rs domenu.

Nakon tih šest meseci biće moguće osloboditi za korišćenje nazive domena koji su bili registrovani, ali se nisu koristili.

Domen .rs se registruje na rok od jedne do deset godina, uz mogućnost produženja registracije.